kuva: Sonja Eloranta
Kiky-pullastakaan ei voi poimia vain rusinoita, KT:n Markku Jalonen sanoo.

KT:n työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan maanantaina julkaistut tutkimustulokset kilpailukykysopimuksen vaikutuksista ovat odotusten mukaisia. Etlan tutkimuksen mukaan kolme vuotta sitten solmittu kilpailukykysopimus paransi Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä ja lisäsi työllisyyttä 20 000–42 000 hengellä.

– Sopimus on kiistatta parantanut Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä. Työllisyyden kasvu on sitä luokkaa, mitä sopimusta tehdessä keskusjärjestöjen kesken arvioitiin, Jalonen sanoo.

Joissakin kommenteissa on oltu pettyneitä kikyn vaikutukseen kuntatalouteen. Jalosen mukaan tilannetta pitää verrata tarjolla olleeseen vaihtoehtoon eli hallituksen yksipuolisiin leikkauksiin.

– Niissä kunta-alalta olisi leikattu valtionosuuksia 1,2 miljardia ja työnantajamaksuja olisi alennettu vain yksityisiltä työnantajilta. Hallitus olisi toteuttanut 1,5 miljardin lisäsäästöt ja veronkorotukset. Palkoissa ei olisi saatu aikaan nollaratkaisua. Vaihtoehto olisi ollut kunnille monin verroin huonompi.

Mainos– Ja pitemmällä aikavälillä kunnat luonnollisesti hyötyvät siitä, että maan talous ja työllisyys paranee. Kuntatyönantajien työttömyysvakuutusmaksuja on voitu alentaa työllisyyden parantuessa. Vaikutussuhteet ovat tietysti monimutkaisia ja kuntien välillä on eroja. Poikkeuksellisen vaikeiden neuvottelujen jälkeen syntyneestä kiky-pullastakaan ei voi poimia vain rusinoita, Jalonen toteaa.

Kunta-alan työehtosopimukset ovat voimassa ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka. KT:n näkemyksen mukaan kikyn työaikojen pidentymistä koskeneet ratkaisut ovat sisällä työehtosopimuksissa, eli ne on tarkoitettu pysyviksi.

– Suomessa tehdään eurooppalaisittain lyhyttä työviikkoa, ja kunta-alalla on suuria paineita muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollossa väestön ikääntymisen takia. Me tarvitsemme lisää henkilöstöä. Tähän tilanteeseen ei todellakaan sovi se, että työaikoja lähdettäisiin lyhentämään, Jalonen sanoo.

 

Etlan tutkimus kilpailukykysopimuksen vaikutuksista

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*