Kuva: Liisa Takala
-Poliitikkojen ei pidä sekaantua työmarkkinaneuvotteluihin. Se on tärkeä viesti. Poliitikkojen sekaantumisesta ei yleensä hyvää seuraa, KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo.

KT Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ennustaa seuraavista julkisen puolen työmarkkinaneuvotteluista vajaan parin vuoden kuluttua erittäin vaikeita. Silloin yli 200 000 henkilöä siirtyisi kuntapuolelta maakuntien leipiin.

– Työnantajavaihdoksiin liittyy isoja työrauha- ja kustannusriskejä, Jalonen varoittaa Kuntalehden haastattelussa.

Jalosen mielestä oleellista sote- ja maakuntauudistuksen onnistumisessa on toimeenpano.

– Henkilöstö- ja työmarkkinakysymykset eivät ole vielä nousseet riittävästi esille.

Hän muistuttaa, että kun yli 200 000 ihmisen työnantaja vaihtuu, ollaan työmarkkinakentällä, jossa toimitaan ”omilla lainalaisuuksilla ja dynamiikalla”.

– Pitää varautua siihen, että kaikki ei mene ihan tuosta noin vain. Henkilö- ja työmarkkinakysymykset nousevat toimeenpanon yhteydessä esille eri tavalla kuin tällä hetkellä.

Valtavaan muutokseen liittyy työrauhariskien lisäksi iso riski kustannusten noususta.

– Maakunnan tuleva rahoitusraami on niin tiukka, että siirtyvän henkilöstön istuttamisessa kustannusraamiin tulee olemaan työsarkaa.

Jalosen mukaan KT:n tavoitteena on, että julkisen puolen palvelussuhteen ehtojen sekä sosiaalivakuutusmaksujen ja eläkevakuutusmaksujen on oltava kilpailukykyisiä yksityiseen sektoriin verrattuna.

– Meidän pitää pärjätä tässä kisassa.

Jos julkisen puolen kuluja pitää supistaa, Jalonen pitää todennäköisenä, että yksityiselle puolelle siirtyy väkeä.

– Ehkä viisinumeroinen luku – kymmeniä tuhansia. Määrä riippuu paljon siitä, millainen muun muassa asiakassetelin käytön laajuus tulee olemaan.

Uusi KT-laki on mukana sote- ja maakuntalakipaketissa. Sen perusteella KT saa myös maakuntien ja tiettyjen maakuntien yritysten työnantajaoikeudet ja sen nimeksi tulee KT Kunta- ja maakuntatyönantajat.

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä.

Martta Nieminen
Martta Nieminen
martta.nieminen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*