Julkisuudessa on esitetty puheenvuoroja, joissa on kyseenalaistettu kuntatyön kilpailukyky suhteessa yksityisellä sektorilla tehtyyn työhön.

Julkisuudessa on myös esitetty väite, jonka mukaan salaisuus yksityisen sektorin menestykseen on kunnallinen virka- ja työehtosopimus, johon sisältyy niin järjenvastaisia jäykkyyksiä, että yksityisen sektorin toimijoiden on naurettavan helppo olla kilpailukyvyltään parempia.

Paikallinen sopiminen on mahdollista myös kunta-alalla, muistuttaa KT Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Sari Ojanen.

– Sopimukset taipuvat vaikka mihin, hän painottaa.

Ojanen kirjoitti syyskuun alussa KT:n blogissa, että kunnallisissa virka- ja työehtosopimuksissa ei ole ns. standardoitua työpäivää, vaan työvuorojen pituus voi vaihdella ja työnantaja voi sopia paikallisella sopimuksella kanssa vuosityöajasta – kuten yksityisellä toimijalla on tapana tehdä. Tämänkaltaista joustavuutta on pidetty yksityisen sektorin vahvuutena vertailussa usein jäykkänä pidettyyn kunnalliseen sektoriin.

– Kuntasektorilla paikallinen sopiminen ei kuitenkaan toimi toivotulla tavalla ja kunta-alan ammattijärjestöillä myös on aikaa ja osaamista lähteä haastamaan työehtosopimuksen ehtoja ja työnantajan työnjohto-oikeutta oikeusasteita myöten, Ojanen sanoo.

Sari Ojasen blogikirjoitus Järjenvastaista jäykkyyttä? (2.9.)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä