KUVA Kaisa Siren
Levillä rakennetaan vilkkaasti. Rakennusjätteet tulisi voida kierrättää.

Kittilässä laaditaan parhaillaan Levin alueen jätehuollon kehittämissuunnitelmaa, jota varten kunta järjesti ideakilpailun. Tarkoitus oli osallistaa niin asukkaat kuin yritykset ja muut tahot kertomaan oman mielipiteensä siitä, kuinka jätteen määrä saadaan kuriin.

Jätteiden määrän vähentäminen on olennainen osa nykyajan jätehuoltoa.

– Ideoinnista innostuttiin, mutta huomasin, että ideakilpailua olisi pitänyt taustoittaa tarkemmin. Vastauksista näki, että on hirmu haastavaa erottaa toisistaan jätehuolto ja jätteiden synnyn ehkäisy, kertoo Kittilän kunnan ympäristösuunnittelija Liisa Arpiainen.

– Matkailukeskuksessa jätteiden määrä on valtava, siinä todellakin on vähentämistä. Asia tiedostetaan, mutta keskustelussa jätteiden synnyn ehkäisy on jäänyt vähemmälle huomiolle, sen sijaan puhutaan kierrätysmahdollisuuksista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Arpiainen korostaa, että jätteiden lajittelu ei ole jätteiden määrän vähentämistä – jätteiden kokonaismäärä pysyy samana, vaikka sitä kierrätettäisiin.

Kokkikurssi ruokahävikin selättämiseksi

Arpiainen on nyt käynyt ideat läpi ja tehnyt koosteen kunnan verkkosivuille.

– Joukossa on hyviä oivalluksia, ja olen ollut hyvilläni, että ihmiset ovat kiinnittäneet näihin asioihin huomiota.
Hyvä konkreettinen idea oli esimerkiksi kokkikurssi, jossa teemana on ruokahävikin määrän vähentäminen. Sekä ammattilaiset että kuluttajat tarvitsevat opastusta arkisiin tekoihin.

Kaupalta toivottiin mahdollisuutta ostaa tuotteita omiin astioihin.

Arpiainen hyödyntää ideoita jätehuollon kehittämissuunnitelmassa mutta pyrkii nostamaan ideoita esille niin kunnan sisällä kuin yritysten edustajia tavatessaan.

– Myös vanhan ajan kierrätyssuunnitelma pitää nostaa esille. Erityisesti Levin alueella rakennetaan paljon. Rakennuskierrätyskeskus voisi ottaa rakennusjätteet hyötykäyttöön.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*