Venäjän hyökkäys Ukrainaan, soten siirto hyvinvointialueille ja yhä jatkuva koronpandemia heijastuvat monin tavoin kuntien toimintaan ja talouteen, ja nyt ovat tarpeen vakautta luovat päätökset.

Näin todetaan Kuntaliiton hallituksen 24.3. hyväksymissä kuntakentän tavoitteissa kevään kehysriiheen.

Myös työ- ja elinkeinopalvelujen järjestämisvastuun siirtyminen kunnille vuonna 2024 vaikeuttaa tulevaisuuden ennakointia osaltaan. Uudistusten keskellä pula ammattitaitoisesta työvoimasta on huutava, Kuntaliitto muistuttaa.

Haasteita luovat myös väestökehitys, vaimeasti kertyvä tulopohja, lisääntyvät palvelutarpeet sekä infraan liittyvät korjaus-ja investointipaineet. Haasteelliset näkymät edellyttävät kunnilta priorisointeja ja talouden pitkäjänteistä suunnittelua.

– Valtion kuntapolitiikan vakaus ja ennakoitavuus sekä sitoumuksista kiinni pitäminen ovat tässä tilanteessa entistäkin tärkeämpiä. Valtio ei saa omilla toimillaan lisätä kuntatalouden turbulenssia, vaan sen tulee finanssipolitiikan pääperiaatteiden mukaan vastata suhdannevaihteluiden tasaamisesta, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen korostaa. 

Kuntaliiton hallituksen hyväksymissä tavoitteissa kehysriiheen linjataan mm., että pakolaisten vastaanottoon liittyvät kustannukset eivät voi jäädä kuntien harteille ja että varautumista kkyberturvallisuuden, kriittisen infran kuten, vesi- ja energiahuollon, ja muun huoltovarmuuden sekä väestönsuojelun riskeihin vahvistetaan valtion ja kuntien yhteisin voimavaroin.

Lisäksi tavoitteissa muistutetaan, että valtion on pidettävä kiinni lakisääteisistä sitoumuksista ja velvoitteista, ja valtionosuuksien indeksikorotukset ja muut lainsäädännön edellyttämät tarkistukset tulee tehdä lain edellyttämättä tavalla. 

-Vuoden 2023 kunnan peruspalvelujen valtionosuuden määrässä syksyllä 2021 havaittu korjaustarve, noin 340 miljoonaa euroa, tulee huomioida kuntien valtionosuuksissa teknisenä, kehystasoa automaattisesti korottavana korjauksena, kuntakentän kehysriihitavoitteissa linjataan.

Lue kuntakentän kehysriihitavoitteet kokonaisuudessaan Kuntaliiton tiedotteesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*