Peruskoulujen siirtyminen takaisin normaaliin lähiopetukseen on osaltaan vaikuttanut siihen, että kunnat ovat voineet perua suunniteltuja lomautuksia. (Kuva: Seppo Haavisto)

Koronakriisi aiheutti runsaasti lomautuksia myös kuntapuolella. Tosin harvassa kunnassa varsinaiset lomautukset edes ehtivät alkamaan, sillä yt-menettely ottaa aina oman aikansa.

Kangasalan suunnalta nostetaankin korjattavana ongelmana esiin juuri julkisen sektorin yhteistoimintamenettelyjen jäykkyys nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Kaupunki oli lomauttamassa toukokuun lopulla enintään 155 työntekijää, mutta kun palvelut lähtevät jälleen pyörimään lähes normaalisti, niin lomautukset peruttiin tällä viikolla.

-Meilläkin olisi ollut tarvetta lomauttaa henkilöstöä nopeammin. Toki järjestimme uusia työtehtäviä henkilöille, joilta työt loppuivat, mutta ei niitäkään mahdottomasti löydy, kaupunginjohtaja Oskari Auvinen kertoo.

-Nopeat lomautukset eivät olleet tässä tilanteessa julkiselle sektorille mahdollisia kuten yrityksille oli. Tässä asiassa meillä on julkisen keskustelun paikka. Meidän pitää muuttaa järjestelmää siten, että koronakriisin kaltaisessa tilanteessa myös julkinen työnantaja voi reagoida nopeasti muutoksiin, Auvinen jatkaa.

Padasjoki selvinnee ilman lomautuksia

Padasjoella oli lomautuksia tulossa vasta loppukesään, mutta nyt on mahdollista, ettei väkeä lomauteta lainkaan.

-Tilanteesta riippuen lomautukset jäävät ihan muutamaan henkilöön. Jos saamme aloittaa esimerkiksi uimakoulutoimintaa elokuulla, niin sitten voi olla, ettei lomautuksia tule lainkaan, kunnanjohtaja Petri Koivula kertoo.

Kunnan henkilöstön lomautuksia koskevat yhteistoimintaneuvottelut käytiin normaalin pitkän kaavan mukaan.

-Meillä lomautukset olisivat koskeneet niin pientä joukkoa, ettemme halunneet alkaa ammattijärjestöjen kanssa riitelemään aikataulusta. Meillä järjestöt ilmoittivat heti alkuunsa, että he riitauttavat kaikki lomautukset, mikäli lähdetään lomauttamaan nopeutetulla aikataululla, Koivula paljastaa.

Pyhtään kunta keskeyttää ja peruu koronaan liittyviä lomautuksia vaiheittain sen mukaan, kun yksiköitä avataan. Lomautusten piirissä kunnassa oli 28 henkilöä, jotka työskentelivät kirjastossa, nuoriso- ja liikuntatoimessa, ruoka- ja siivouspalveluissa sekä kouluissa koulunkäynnin ohjaajina.

-Pyhtään kunnan YT-menettelyt ja lomautukset perustuivat kunnanhallituksen päätöksen mukaisesti täysin koronakriisiin. Nyt kun valtionhallinnon johdolla rajoituksia on purettu ja niiden vaikutuksesta kunnan palveluita hallitusti avataan, on oikeudenmukaista perua lomautuspäätökset, perustelee kunnanjohtaja Jouni Eho.

Lomautuksia ilman koronaakin

Kuntatalous oli tiukassa sillassa jo ennen koronasulkua. Vuodenvaihteen jälkeen KT:n ajankohtaisselvityksessä kunnat ja kuntayhtymät arvioivat joutuvansa tänä vuonna lomauttamaan yli 8 300 työntekijää. Maaliskuun puolivälissä tehdyn kyselyn mukaan lomautusten määräksi arvioitiin tänä vuonna 29 400 työntekijää. Huhtikuun puolivälissä arvio oli jo 37 500 työntekijää.

-Kuntien taloustilanne oli heikko jo ennen koronakriisiä, eikä tilanne ole koronan takia ainakaan parantunut. Verotulot vähenevät ja kustannukset kasvavat. Kuntapuolella koronan talousvaikutukset jatkuvat pitkään, jopa useiden vuosien ajan, arvioi KT:n tutkimuspäällikkö Mika Juutinen.

Viime päivinä kuntakentältä kuuluneet uutiset lomautusten perumisesta ovat luonnollisia. Kunnan palveluiden pyörittämisessä tarvitaan ihmisiä.

-Lomautusten peruminen on luonnollista tässä vaiheessa, kun toimintoja jälleen avataan. Lomautukset koskivat niitä paikkoja, jotka korona sulki kunnissa. Näitähän olivat esimerkiksi kirjastot, koulut, liikuntapaikat ja nuorisotilat, Juutinen toteaa.

Paljon on pelissä kesäkuun alkupuolella, kun Sanna Marinin hallitus antaa seuraavan lisäbudjetin. Siihen on luvattu sisällyttää kuntien tarvitsema lisärahoitus koronakriisin johdosta, mutta summat ja keinot nähdään vasta sen jälkeen, kun päätökset on tehty.

-Meillä on suunnitelmissa tehdä uusi kysely kunnille sen jälkeen, kun lisäbudjetti on julkistettu. Sen jälkeen saamme uusia arvioita kuntien tämän vuoden lomautuksista, Mika Juutinen lupaa.

Juttua muokattu 11.5. klo 8.20: Muutettu otsikkoa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*