Puistotyöt ovat yksi tyypillisimmistä nuorten kesätöistä kunnissa. Kesätöitä on tarjolla nuorille myös kulttuuri- ja nuorisopalveluissa, siivouksessa ja kunnossapidossa sekä varhaiskasvatuksessa.

Kuntien kesätyötarjonta on pysynyt entisellään taloussuhteista riippumatta, kertoo Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.  

Lähes 90 prosenttia kuntatyönantajista aikoo tarjota nuorille kesätöitä tulevana kesänä. Kaikkiaan kunnat työllistävät tai tukevat noin 50 000 nuoren kesätöitä.  

–Kunnissa kesätyöpaikat ymmärretään mahdollisuutena tutustuttaa nuoria kunnan tarjoamiin töihin ja työuriin. Tämä näkyy siinä, että kuntien tarjoamien kesätöiden määrä on ollut pitkään suhteellisen vakio, toteaa työmarkkinatutkija Riikka Krause

Kesätyöpaikoista noin puolet on kuntien omia. Esimerkiksi Vaasassa oli haettavana helmikuun loppuun mennessä lähes 450 kesätyöpaikkaa. Hakemuksia tuli liki 2 070. 

Puolet paikoista peruskoululaisille 

Kuntien tarjoamista kesätyöpaikoista noin puolet on suunnattu peruskoululaisille. Kolmannes paikoista on puolestaan tarkoitettu opiskelijoille. 

Esimerkiksi Kontiolahden kunta tarjoaa kesätöitä noin sadalle tänä vuonna 16 vuotta täyttävälle ja sitä vanhemmalle kontiolahtelaiselle nuorelle. 

–Monipuoliset työympäristöt, vuorovaikutteiset työtilanteet ja reipasta asennetta edellyttävät tehtävät tarjoavat nuorille mahdollisuuden kehittää työelämässä tarvittavia taitoja, kirjoittaa henkilöstöpäällikkö Sari Ahokas tiedotteessa. 

Tarjolla on avustavia tehtäviä kaluston ja tarpeiston siirroissa, lasten ja nuorten vapaa-ajan toiminnan ohjauksessa, puhtaanapidossa, ruokahuollossa, ulkoalueiden huollossa, varhaiskasvatuksessa ja viestinnässä. Paikkoja voi hakea Kontiolahden kunnan verkkosivujen kautta 3.4. asti. 

Kesätyösetelit auttavat työllistymisessä

Omien kesätyöpaikkojen lisäksi kunnat tukevat nuorten työllistymistä monin tavoin. Esimerkiksi Turussa on yhä haettavana kesätyöseteleitä. 

Setelin voi saada turkulainen vuosina 2004-2007 syntynyt nuori, mutta työpaikan ei tarvitse sijaita Turussa. Setelillä Turun kaupunki korvaa työnantajalle nuoren palkkakuluja 310 euron edestä. 

Saadakseen kesätyösetelin turkulaisnuorten täytyy hakea kesätyöpaikkoja itsenäisesti yrityksistä, yhdistyksistä, järjestöistä, seurakunnista tai säätiöistä. 

– Kunnat tukevat myös nuorten yrittäjien toimintaa. Osassa kuntia itsensä työllistäville 4H-yrittäjille annetaan kesätyötukea, Krause kertoo. 

Turussa Kesäyrittäjä-ohjelma auttaa nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä kesän aikana. Se on suunnattu 17-29 –vuotiaille ja mukaan haetaan omalla yritysidealla. Ohjelmaan valitut kesäyrittäjät saavat kesän ajaksi tuekseen oman mentorin.

Tarjolla myös kesäharjoittelua 

KT kannustaa kuntatyönantajia tarjoamaan nuorille myös ”Kunta-alan tutustu työelämään ja tienaa” -mallin mukaisia kesäharjoittelupaikkoja. 

– Mallin mukaisia kesäharjoittelupaikkoja tarjosi KT:n tiedustelun mukaan joka neljäs kunnista. Osalla kunnista on tarjolla vastaavanlaisia omia kesäharjoitteluohjelmia, Krause sanoo.

Esimerkiksi Päijät-Sote tarjoaa nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään ja hakee nuoria kuukauden kestäviin sijaisuuksiin eri puolelle Päijät-Hämettä. Haku umpeutuu 15.3.

Paikat on tarkoitettu 14-17 –vuotiaille päijäthämäläisille koululaisille ja opiskelijoille. Tarjolla on erilaisia avustavia tehtäviä lähinnä ikäihmisten kotihoidossa ja asumispalveluissa sekä vammaispalveluissa. 

KT lähetti tiedustelun kesätöistä kaikille kunnille ja kuntayhtymille helmikuussa. Siihen vastanneiden työantajien henkilöstömäärä kattaa 80 prosenttia kuntien henkilöstöstä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*