Kunnat saavat tulevaisuudessa kannustinrahaa kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Koelaskentojen perusteella lisärahan suuruus on 6-12 euroa/asukas. (Kuva: Ville Miettinen)

Jo aiemmin on kerrottu, että valtionosuuteen lisätään vuoden 2020 alusta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lisäosa. Tänään sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti, että HYTE-kertoimen perusteella jaettavan lisärahan määrä on 57 miljoonaa euroa vuodessa. Koelaskelmien perusteella summa on 6–12 euroa asukasta kohden.

HYTE-kertoimen avulla kuntia kannustetaan huolehtimaan kuntalaisistaan paremmin, vaikka sote-kuluista loppulasku valtion suuntaan meneekin. Soteuudistuksen myötä sote-palvelut siirtyvät maakuntien vastuulle ja tämän on pelätty aiheuttavan kunnissa välinpitämättömyyttä kuntalaisten hyvinvointia kohtaan.

Kunnille maksettavan lisäosan suuruus määräytyy etukäteen määriteltyjen toimintaa ja tuloksia kuvaavien indikaattoreiden mukaan. Tässä vaiheessa nimettyjä indikaattoreita on yhteensä 37, jotka kattavasti mittaavat sitä työtä, jota kunnissa tehdään eri ikäryhmien hyvinvoinnin ja terveyden eteen.

-Toimintaa kuvaavien indikaattoreiden määrä on kohtalaisen suuri, jotta toimintaa voidaan arvioida mahdollisimman laajasti. Jos indikaattoreita olisi vain muutama, olisi vaarana, että tehtäisiin vain niitä asioita, joita kannustimessa mitataan, perustelee johtaja Taru Koivisto asiaa sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

MainosHYTE-kertoimista ja indikaattoreista tarkemmin

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*