Sairaanhoitopiirien johtajat ovat huolissaan potilasvakuutuskeskuksen suunnittelemasta 183 miljoonan euron korotuksesta hoidossa vammautuneiden korvauksiin.

Toteutuessaan korotus veisi sairaanhoitopiirien tämän vuoden tulokset menevät reilusti miinukselle, ja sairaanhoitopiirien toimintaa rahoittaville kunnille korotus tietäisi erikoissairaanhoidon kustannusten voimakasta nousua.

Potilasvakuutuskeskus huolehtii keskitetysti potilasvahingoista aiheutuneista kustannuksista. Jokainen sairaanhoitopiiri on korvausvastuussa omalla alueellaan tapahtuneista potilasvahingoista ja kustannukset peritään kunnilta asukaslukujen suhteessa.

Korvauksia maksetaan vammautuneelle koko hänen elinikänsä ajan. Vuonna 2009 tehty vammaispalvelulain muutos lisäsi palveluiden käyttämistä huomattavasti ja nosti samalla kustannuksia oletettua enemmän.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Potilasvakuutuskeskus on nyt laatinut tarkistettuja laskelmia potilasvastuiden tulevaisuuden kehityksestä.

– Näiden arvioiden perusteella potilasvakuutuskeskus suunnittelee nyt valtakunnallisesti nykyiseen 259 miljoonan korvaussummaan yli 180 miljoonan euron korotusta. Tästä 85 prosenttia eli 155 miljoonaa euroa tulisi sairaanhoitopiirien vastuulle jo tämän vuoden lopussa ja heikentäisi vastaavasti tulosta, kertoo Sairaanhoitopiirien johtajat ry:n puheenjohtaja Göran Honga.

– Tämä tarkoittaa sitä, että toteutuessaan kaikkien sairaanhoitopiirien tämän vuoden tulokset menevät reilusti miinukselle. Kuntalain mukaan tämä alijäämä pitää korjata neljän vuoden sisällä, Honga sanoo.

Sairaanhoitopiirien on käytännössä nostettava hintojaan reilusti seuraavan neljän vuoden aikana, jotta potilasvakuutumaksujen aiheuttama alijäämä saadaan korjattua. Tämä tietää korotuksia kuntien maksuosuuksiin.

– Emme vastusta missään nimessä potilasvakuutuskassaa. Se on tärkeä ja sitä tarvitaan, potilasvahingon kärsineiden oikeudet mahdollisimman hyvään elämään on taattava, Honga sanoo.

– Ongelma tässä on se, että korotus perustuu potilasvahingon kärsineille arvioituihin seuraavan 70 vuoden aikana lankeaviin maksuihin. Tämä on kestämätön tilanne kunnille, kun samalla pitäisi yrittää säästää kaikessa missä vain pystytään säästämään, sanoo Honga.

Vaasan sairaanhoitopiirissä potilasvakuutuskeskuksen suunnittelema korotus tarkoittaisi yli viiden miljoonan euron lisälaskua samalla kun kunnat esittävät säästövaatimuksia.

– Tämä on aiheutunut siitä, että on säädetty lakeja, joiden vaikutusta ei ole osattu arvioida. Selvitämme nyt kirjanpitolautakunnan kanssa, voimmeko kirjanpidollisesti ja lain puitteissa ratkaista tämän niin, että kuntien taloutta ei rasitettaisi näin paljon seuraavan neljän vuoden aikana.

– Todelliset maksut kun toteutuvat kuitenkinvasta seuraavan 70 vuoden aikana sitä mukaa kun vammautuneet saavat korvauksia, Honga toteaa.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tässä on kyse vaikeavammaisten palveluasumisen kustannusten kattamisesta ja kustannukset kaadetaan kunnille. Sanoikohan joku kaunosielu, että kuntien velvoitteita vähennetään. Näitä kustannusten lisääjiä löytyy joka puolelta, tervetuloa kuntatalouden helvettiin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*