Koronatestauksesta aiheutuneisiin kustannuksiin myönnettiin avustusta ajalta 1.1.–31.8.2022 noin 182 miljoonaa euroa. Loppuvuoden osalta myönnettiin arvion perusteella testauksen, hoidon ja muiden välittömien epidemiasta aiheutuvien kustannusten osalta noin 106 miljoonaa euroa. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt yhteensä 460 miljoonaa euroa koronapandemiaan liittyvää valtionavustusta kunnille, kuntayhtymille ja Ahvenanmaan maakunnalle.  Avustuksilla korvataan koronaepidemian lisäkustannuksia, joita on aiheutunut vuoden 2022 aikana erityisesti testauksesta, rokottamisesta ja koronapotilaiden hoidosta.

Suurimmat avustusten saajat olivat Helsingin kaupunki (noin 56 miljoonaa euroa), Espoon kaupunki (noin 24 milj. €), Vantaan kaupunki (noin 20 milj. €) ja Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä (18 milj. €). Alueellisesti avustusta myönnettiin eniten asukasta kohden Ahvenanmaalle sekä Lapin ja Kainuun sairaanhoitopiirien alueelle.

Koko maan osalta avustusta myönnettiin asukasta kohden noin 83 euroa.

Avustukset määräytyivät vuonna 2022 laskennallisin perustein. Avustuksen toimintakohtaiset erät (testaus, rokottaminen ja covid-19-potilaan hoito) perustuivat toiminnan volyymia kuvaaviin tietoihin sekä laskennalliseen yksikkökorvaukseen. Lisäksi haettavana oli asukaslukuun pohjautuva laskennallinen erä, joka oli tarkoitettu kattamaan muita koronasta aiheutuneita välittömiä kustannuksia. 

STM:n tiedotteen mukaan valtio on tukenut kuntasektoria vuosina 2021 ja 2022 yhteensä noin 5 miljardilla eurolla koronaepidemian aiheuttamien lisäkustannusten ja tulonmenetysten vuoksi.

Hallitus on sitoutunut korvaamaan koronaan liittyvät välittömät kustannukset täysimääräisesti niin kauan kuin tautitilanne ja koronastrategian toimeenpano sitä edellyttävät.

STM:n päätöksellä avustusta myönnettiin 1.1.–31.8.2022 aiheutuneisiin kustannuksiin: testaukseen noin 182 miljoonaa euroa, covid-19-potilaiden hoitoon noin 71 miljoonaa euroa ja muihin välittömiin epidemiasta aiheutuviin kustannuksiin noin 44 miljoonaa euroa. Lisäksi testauksen, hoidon ja muiden välittömien epidemiasta aiheutuvien kustannusten osalta maksettiin arvioon perustuen avustusta 1.9.–31.12.2022 aiheutuviin kustannuksiin yhteensä noin 106 miljoonaa euroa. Rokottamisen kustannuksiin avustusta myönnettiin koko vuodelle 2022 noin 57 miljoonaa euroa. 

Kunta- ja kuntayhtymäkohtaiset avustussummat STM:n verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä