Vantaan työllisyysaste ylittää valtakunnallisen tavoitteen. Hallitus pyrkii nostamaan Suomen työllisyysasteen 75 prosenttiin vuoden 2023 loppuun mennessä. Vantaan työllisyysaste oli jo viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yli 77 prosenttia. Nousua vuoden takaiseen vertailuajanjaksoon oli kolme prosenttiyksikköä.

Vantaan työllisyyspalveluiden johtajan Susanna Taipale-Vuorisen mukaan yksi syy työllisyyden nopeaan nousuun on voimakas muuttovoitto.

– Vantaalle muuttaa paljon työllistä väkeä.

Samalla kun työllisyys lisääntyi, lisääntyi Vantaalla kuitenkin myös työttömyys. Tammikuussa kaupungissa oli yli 10 500 työtöntä työnhakijaa. Nousua edellisestä tammikuusta oli 4,2 prosenttia.

Sama ilmiö oli nähtävissä koko Suomessa. Työllisten osuus nousi vuodessa 70,6 prosentista 72,1 prosenttiin. Työttömien osuus puolestaan kasvoi 6,8 prosentista 7,2 prosenttiin, selviää Tilastokeskuksen tuoreista luvuista.

Kuntakokeilu lisää kuntien vastuuta

Vantaan työllisyyspalveluissa odotetaan parhaillaan, että eduskunta hyväksyy uuden työllisyyden kuntakokeilun mahdollistavan kokeilulain. Alun perin kuntakokeilun oli määrä alkaa jo kevään 2020 aikana, mutta aloitus lykkääntyy syyskuuhun.

Taipale-Vuorisen mukaan kokeilun alun viivästyminen ei ole kunnille ongelma. Nyt on paremmin aikaa varmistaa, että kaikki on valmiina ja esimerkiksi tietotekniikka toimii.

Hallitusohjelmaan liittyvien työllisyyden kuntakokeilujen tavoitteena on edistää työllistymistä ja tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Tähän pyritään huomioimalla aiempaa paremmin työnhakijoiden yksilölliset palvelutarpeet ja työllistymisen esteet.

Mukaan kuntakokeiluun haki 30 kuntaa tai kuntaryhmää, joissa oli mukana yhteensä 123 kuntaa. Hakemuksista 20 valittiin jatkovalmisteluun. Vantaa hyväksyttiin kokeiluun yhdessä Keravan kanssa, ja alueet ovat aloittanet yhteistyön työllisyyden edistämiseksi.

Henkilökohtaisuus etuna

Vantaa osallistui myös edelliseen työllisyyden kuntakokeiluun. Aiempi kokemus opetti kunnalle paljon.

– Huomasimme, että moni onnistuminen vaatii henkilökohtaista palvelua, Taipale-Vuorinen sanoo.

Myös nyt Vantaa aikoo keskittyä asiakaslähtöisen asiakaspalvelun kehittämiseen ja työnhakijoiden yksilölliseen ohjaamiseen. Kaupunki on jo ryhtynyt valmistautumaan uutta kuntakokeilua varten. Esimerkiksi henkilökunnan koulutus ja asiakaspalvelun uudelleenjärjestely on aloitettu.

Jatkossa Vantaan tarkoitus on muun muassa tarjota jokaiselle työnhakijalle oma ohjaaja, jonka puoleen tämä voi neuvoja tarvitessaan kääntyä.

– Kunnan etu työllisyyden tukemisessa on henkilökohtaisuus ja omien kuntalaisten tunteminen. Yritämme löytää jokaiselle oikeat yksilölliset polut, jotka johtavat esimerkiksi työllisyyteen tai koulutukseen.

Aiemmin työllisyyden kuntakokeilusta:

Työllisyyden kuntakokeilujen alku siirtyy syksyyn

TEM vastaa kritiikkiin: ”Työllisyyskokeiluista saadaan aiempaa parempi tietopohja”

Martti Hetemäki pitää hallituksen työllisyystoimien arvostelua kohtuuttomana – Yksi todella merkittävä asia on jäänyt huomaamatta

Avatar
Matilda Jokinen
matilda.jokinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*