Viime kuukausina edelleen kohentuneesta kuntatalouden tilasta huolimatta erot kuntakentän sisällä ovat kuitenkin suuria ja talouskasvun voimistuminen saattaa jopa lisätä niitä, muistutti Kuntaliiton hallitus kokoontuessaan torstaina 24.8.

Kuntaliiton hallitus muistuttaa kannanotossaan, että kuntataloudessa ei ole uutta jako- tai liikkumavaraa johtuen muun muassa kasvavista investointitarpeista sekä palvelujen kysynnän kasvusta. Perhevapaauudistuksen valmistelussa on huomioitava vaikutukset varhaiskasvatuspalveluiden kysyntään ja rahoitukseen.

Kannanotossa muistutetaan, että nykyisessä tilanteessa kuntatalouden kestävyydestä ja kuntapolitiikan ennakoitavuudesta on pidettävä erityistä huolta, jotta kunnat kykenevät hoitamaan lukuisat lakisääteiset ja muut tehtävänsä sekä investointitarpeensa jatkossakin.

”Mahdolliset uudet vero- ja maksukevennykset on kompensoitava kunnille täysimääräisesti”, kannanotossa vaaditaan.

Kannanoton mukaan kasvavaa kuntien miljardiluokan korjausvelkaa on kurottava umpeen valtion ja kuntien yhteisellä ohjelmalla ja kohtuuhintaisen asumisen tarjontaa on lisättävä erityisesti kasvukeskuksissa.

”Valtiovalta voi kannustaa kaupunkiseutujen kuntia tähän muun muassa MAL-sopimuksilla sekä valtion tukeman asuntotuotannon valtuuksien riittävyydestä ja kilpailukykyisistä ehdoista huolehtimalla. Valtion on myös konserniohjaustaan vahvistaen huolehdittava siitä, että esimerkiksi asemanseuduilla olevat valtion maa-alueet saadaan asuntotuotannon piiriin”, Kuntaliiton hallitus katsoo.

Kannanotossa myös muistutetaan, että rahoitusvastuu maakuntauudistuksen valmistelusta kuuluu valtiolle. Valtiovarainministeriön budjettiesitykseen sisältyy 40 miljoonan euron leikkaus kuntien valtionosuuksista sen vuoksi, että kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä oletetaan säästyvän maakuntauudistuksen vuoksi sote-ICT -kehittämismenoja.

Kuntaliiton hallituksen mukaan tämä leikkaus on peruttava, sillä menosäästöä ei ole vuonna 2018 todennettavissa.

”Leikkaus on myös vastoin valtionosuusjärjestelmän peruslogiikkaa, johon kuuluva vuosittainen kustannustenjaon tarkistus ottaa automaattisesti huomioon mahdollisen kustannusten vähennyksen valtionosuuksien mitoituksessa”, kannanotossa sanotaan.

Lue kannanotto Kuntaliiton verkkosivuilta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä