Kuntaliiton Koskinen Kuntajohtajapäivillä: Työllisyyskokeiluja jatkettava vähintään vuoden 2020 loppuun – ”toimiva konsepti vaakalaudalla”
Arkistokuva: Henri Koskinen
Valtion toimenpiteiden yhteisvaikutus kuntatalouteen onkin ensi vuonna useita satoja miljoonia euroja miinuksella. Tämän dramaattisen heikon lopputuloksen soisi vielä vahvistuvan lähestyvässä budjettiriihessä, Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen totesi Kuntajohtajapäiviä avatessaan.
Alueellisten työllisyyskokeilujen jatkamisesta vähintään vuoden 2020 loppuun asti tulee päättää viimeistään budjettiriihessä, Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen vaatii.
Koskinen nosti kokeilujen jatkamisen tärkeyden esiin Joensuussa alkaneiden Kuntajohtajapäivien avauspuheessaan. Hän muistutti, että kokeilut ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että työllisyys kohenee ja työttömien määrä vähenee koko maassa.
– Kokeilujen ydin on valtion te-hallinnon ja kuntien voimavarojen tehokas yhdistäminen. Tämä toimiva konsepti on nyt vaakalaudalla, kun kokeiluja ollaan ajamassa alas, vaikka esimerkiksi eduskunnan työ-ja tasa-arvovaliokunta on edellyttänyt niiden jatkamista, Koskinen totesi.
Keskiviikkona Tampereen pormestari Lauri Lyly esitti myös vaatimuksen kokeilujen jatkamisesta ja kertoi isännöimänsä valiokunnan jaoston ihmetelleen kokeilujen lopettamista.
– Jostain syystä työ- ja elinkeinoministeriössä ollaan vastahankaisia kokeiluihin. Halutaan lopettaa kokeilut ja palauttaa ihmiset te-toimistoihin odottamaan, tuleeko maakuntauudistus, Koskinen sanoi Joensuussa.
Nyt meneillään olevat kokeilut alkoivat vuosi sitten elokuussa ja kokeilukauden on määrä päättyä tämän vuoden lopussa. Jo kokeilujen alkaessa kokeilijat esittivät, että kokeiluja tulisi jatkaa vähintään maakuntien toiminnan käynnistämiseen asti.
Koskinen muistuttaa, että kokeiluvuoden aikana pitkäaikaistyöttömien määrä on pudonnut noin neljänneksellä ja alle 25-vuotiaiden työttömien määrä lähes viidenneksellä.
– Tukea ja kiitosta kokeiluista satelee kaikkialta yli puoluerajojen – ja mikä tärkeintä, asiakkaiden palaute on ollut poikkeuksellisen positiivista. Olemmekin erikoisessa tilanteessa, sillä vaikka toiminta tuottaa tulosta ja poliittisesti olemme kutakuinkin yksimielisiä, jossain hallinnon syövereissä on käsijarru, jota ei vielä ole kyetty aukaisemaan. Jotta suuremmilta vahingoilta vältytään, on nyt tehtävä nopeita päätöksiä kokeilujen jatkon varmistamiseksi.