Mäki-Lohiluoman mukaan Kuntaliitto pitää valtion kehysriihen ratkaisuja oikeansuuntaisina.
 
– Olemme kuitenkin huolissamme alimitoitetuista kustannusarvioista, rahoitussuhteiden muuttamisesta ja
lisätehtävistä. Näistä merkittävimpiä ovat oppivelvollisuuden pidentäminen ja kotihoidon tuen perusteiden muutokset, joiden yhteen lasketut lisäkustannukset voivat olla jopa yli 200 miljoonaa euroa, totesi Mäki-Lohiluoma Etelä-Pohjanmaan maakuntatilaisuudessa Seinäjoella perjantaina.
 
Mäki-Lohiluoma arvioi myös työn alla olevaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uutta järjestämismallia.
 
– Laajojen sote-alueiden järjestämisvastuuta on syytä tarkastella myös hyvinvoinnin turvaamisen näkökulmasta. Tulevissa hallintoratkaisuissa on hyvä erottaa tilaajan ja tuottajan rooli. Sote-alueet pystyvät parhaiten vastaamaan tuleviin palveluhaasteisiin, jos niistä muodostuu tilaajaorganisaatio.
 
Tulevien ratkaisujen tulisi Mäki-Lohiluoman mukaan tukea maan alueellista erilaisuutta ja mahdollistaa palvelujen tuotannossa kuntien oman tuotannon ohella erilaisia tuotantotapoja. Palveluita voidaan hankkia myös markkinoilta tai niitä voidaan toteuttaa yhdessä järjestöjen kanssa.
 
– Organisoitumisen ohella ratkaisun yhteydessä on hyvä pohtia kuntien ja valtion rahoitusvastuuta yliopistotasoisen tutkimuksen ja koulutuksen osalta. Valtio voisi kantaa nykyistä merkittävämmän taloudellisen vastuun tutkimus- ja koulutuksesta, kuntien keskittyessä kansalaisten sosiaali- ja
terveyspalvelujen rahoituksen.
 
Mäki-Lohiluoma painotti myös, että laki tulee valmistella hyvin.
 
– Viiden alueen ratkaisu poikkeaa kaikilta keskeisiltä osiltaan aikaisemmista pohdinnoista ja siksi aikaisemmin valmistelua lainsäädäntöä ei voi suoraan siirtää tulevien ratkaisujen pohjaksi.
 
Mäki-Lohiluoma korosti myös sitä, että kuntien tulee olla keskeisessä roolissa uudistuksen valmistelussa.
 
 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä