Kuva: Pixabay
Tiukasta kehyksestä huolimatta kuntien kukkarolla ei saa enää leikkiä, vaan perusteettomat valtionosuusleikkaukset on vihdoinkin peruttava, Minna Punakallio kirjoittaa blogissaan.

Tänään käynnistyvässä hallituksen kehysriihessä lauletaan hätähuuto kuntien valtionosuusrahoituksen puolesta, kuvailee Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio blogissaan.

Kehysriihessä hallitus käy läpi talousnäkymiä sekä tarkistaa valtion budjettitalouden menokaton eli kehyksen vuosille 2019–2022.

Punakallion mukaan viime aikojen positiivisista talousluvuista huolimatta kuntien pinnan alla kiehuu.

– Kun lasketaan yhteen tämän hallituskauden kaikki kuntiin kohdistuvat toimenpiteet, kiky-leikkaukset mukaan lukien, niin toimien yhteisvaikutus painuu reippaasti miinukselle. Saldo hätyyttelee vieläkin syvempiä vesiä, jos samojen päätösten vaikutusarviot tehtäisiin todellisilla eli kuntataloudessa oikeasti realisoituneilla tuotto- ja säästöarvioilla, Punakallio kirjoittaa.

Punakallion mukaan akuutteja kuntatalouden kipupisteitä vuodelle 2019 on kolme: ”valtionosuudet, valtionosuudet ja valtionosuudet”. Punakallion mukaan koko hallitus kausi on ollut ”valtionosuuksien leikkaamisen kulta-aikaa”.

– Valitettavasti näyttää, että vuosi 2019 tulee jatkamaan leikkausten suhteen edellisten vuosien ”hyväksi havaittua linjaa”. Se tarkoittaa, että kunnille on odotettavissa jälleen useita kiistanalaisia tai epärealistille säästöarvioille rakentuvia valtionosuusleikkauksia. Hallituksen mittava lainsäädäntötehtailu on nimittäin nostanut valtion menojen kasvun aivan kehyksen ylärajoille. Tuolloin perusteettomienkin valtionosuusleikkausten poistaminen on hyvin vaikeaa, koska se lisäisi yksi yhteen valtion kehysmenoja ja edellyttäisi säästöjä muissa valtion menoerissä, Minna Punakallio kirjoittaa.

Lue Minna Punakallion blogi: Kuntien kukkarolla leikkiminen on lopetettava

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*