Kreikalle asetettuun tukiohjelmaan kriittisesti suhtautuvan vasemmistopuolue Syrizan voitto Kreikan parlamenttivaaleissa vaikuttaa Kuntaliiton pääekonomistin Minna Punakallion mukaan monin tavoin euroalueen talouteen.

– Epäselvyys siitä, pysyykö Kreikkaa euroalueessa ja minkälaista talouspolitiikkaa Kreikka tulee harjoittamaan, aiheuttaa rahoitusmarkkinoilla epävarmuutta ja tulee nostamaan Kreikan korkoja, Punakallio sanoo.

Poliittisen epävarmuuden lisääntymisellä on Punakallion mukaan väistämättä vaikutuksensa muuhun Eurooppaan, ja kriisin leviäminen muihin velkaantuneisiin maihin on mahdollista.

– Se tulee nostamaan eurokriisin ja euromaiden toimintakyvyn ja -kyvyttömyyden jälleen otsikoihin ja tulee välillisesti heikentämään euroalueen talouskasvua.

Punakallio uskoo kuitenkin, että poliittisesti vakaissa maissa markkinakorot tulevat pysymään matalina.

– Suomen kuntiin kriisi välittyy lähinnä heikon talouskasvun kautta.

Punakallio arvioi, että mitä todennäköisemmin Kreikka tulee saamaan, hankalien neuvotteluiden jälkeen, helpotusta lainaehtoihinsa.

– Markkinat uskovat kuitenkin, että Kreikka pysyy euroalueessa, sillä sen vaihtoehdot muuhun järkevämpään vaihtoehtoiseen rahoitukseen ovat olemattomat. Poliittiset paineet ovat Kreikassa kuitenkin suuret, joten mikä tahansa on nyt mahdollista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*