Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

Kuntaliiton mielestä valtiovarainministeriön raportti Suomen talouden haasteista antaa hyvän pohjan sopeutustoimien ja rakenneuudistusten suuruusluokasta ja päälinjoista.

VM:n virkamiesjohdon laatima raportti julkistettiin torstaina. Raportin johtopäätöksissä on paljon tuttuja tavoitteita työllisyyden ja talouskasvun piristämiseksi.

– Erittäin hyvä että saadaan ensimmäistä kertaa VM:stä tuoreita näkemyksiä ja konkreettisia lukuja siitä, minkälaisia sopeutuspaineita ja uudistustarpeita seuraavalla vaalikaudella on, sanoo Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio Kunta.tv:n haastattelussa.

Punakallio yllättyi siitä, että vaikka talouskehitys on hiipunut ja poliittiset toimeenpanot tökkineet, kuntatalouden osalta sopeutuspaineet olivat pysyneet kutakuinkin ennallaan.

Raportin mukaan valtion sopeutuspaine on 4 miljardia euroa ja kuntien paine 2 miljardia. Punakallio pitää kuntien edessä olevaa urakkaa kovana.

– Jää nähtäväksi miten se onnistuu ja mitä todella tehdään. Kun se palastellaan eri kokonaisuuksiksi, siinä on paljon tehtävää, myös sellaista joka on mahdollista tehdä työllisyysasteen ja talouskasvun kohentamiseksi.

Kuntaliitto painottaa, että kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämistä on tulevalla hallituskaudella jatkettava. Kuntien omat sopeutustoimet kuluneella hallituskaudella näkyvät siinä, että kuntatalouden sopeutustarve ei ole kasvanut.

Edes tuore raportti ei kuitenkaan esittänyt mitään konkreettista tehtävien karsimisesta.

Punakallion mielestä karsimiseen on otettava hallitusneuvotteluissa kanta ja käynnistettävä jonkinlainen prosessi.

– On myönteistä että kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen ja karsiminen nostetaan keskeiseksi työkaluksi eikä mennä epämääräisten tuottavuustavoitteiden tai talouskasvun taakse. Se on se työkalu, ennemmin kuin veronkorotukset, ja päätöksiä on vain saatava aikaan, Punakallio sanoo tehtävien ja velvoitteiden karsimisesta.

Katso Minna Punakallion haastattelu Kunta.tv:stä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*