Kuntatalouden tulopohjassa verotulojen kertyminen on kaikkein tärkeintä, joten yleinen talous- ja työllisyyskehityksen koheneminen sikäli auttaa kuntia, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina arvioi. Kuva: Kuntaliitto

Kuntaliitto pitää valtiovarainministeriön tuoreita talousennusteita tuleville vuosille odotettuina. Liiton varatoimitusjohtajan Timo Reinan mukaan ennusteesta kertoneen finanssineuvos Jenni Pääkkösen kommentit ideoinnin ja muutoksen tarpeellisuudesta sopivat hyvin ohjeeksi myös kunnille ja alueille.

– Kyllä meillä on liikkumavaraa kehittää ja muuttaa toimintaa. Innovatiivisuutta tarvitaan, kun rahat ovat vähissä. Kunnilla ja alueilla on mahdollisuuksia vauhdittaa esimerkiksi vihreän siirtymän investointien realisoitumista ja ideoida uusia toimintamalleja työllisyys- ja kotouttamispalveluihin, Reina sanoo.

Vaikka yleinen talouskehitys on edelleen jokseenkin synkkä, Reina näkee reaalitalouden hyvän suunnan mahdollisuutena myös tiukassa talouskurimuksessa pitkään painiskelleille kunnille. Kuntalaisten taloustilanteen elpyminen ja ennustettu ostovoiman kasvu voivat kääntyä elinvoiman eduksi ja näkyä esimerkiksi verotulojen positiivisena kehityksenä.

– Kuntatalouden tulopohjassa verotulojen kertyminen on kaikkein tärkeintä, joten yleinen talous- ja työllisyyskehityksen koheneminen sikäli auttaa kuntia. Kehysriihessä myös päätettiin siirtää vähennyksiä kuntaverosta valtionveroon, mikä osaltaan vahvistaa verotulopohjaa, Reina sanoo.

Mainittua verotulopohjan vahvistamista Kuntaliitto on pitkään ehdottanut.

Yleisen korkotason ennustettu aleneminen, voimakkaan inflaation taittuminen näiden vauhdittamat rakennusalan investoinnit voivat nekin heijastua positiivisesti kuntien ja alueiden elinvoimaan. Kuluttajilla on lisäksi ennusteen mukaan patoutunutta asunto-ostovoimaa, joka voi reaalitalouden kireyden helpottaessa tukea myös kuntien kehittymistä.

Talousennusteen mukaan investoinnit kääntyvät kasvuun vuonna 2025, kun korot laskevat, rakennusala alkaa toipua ja energiasiirtymään sekä turvallisuuteen liittyvät investoinnit lisääntyvät.

Kuntatalousohjelma linjassa

Valtioneuvosto päätti julkisen talouden suunnitelmasta torstaina 25. huhtikuuta. Suunnitelman tarkoituksena on tukea päätöksentekoa julkisesta taloudesta ja asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Julkisen talouden suunnitelma ja sen sisältämä vakausohjelma on laadittu EU- ja kotimaisen finanssipoliittisen lainsäädännön mukaisesti.

Suunnitelmassa arvioidaan, että ensi vuonna valtion budjettitalouden tulot ovat 76,9 miljardia euroa ilman nettolainanottoa, menot ovat 87,6 miljardia euroa ja alijäämä on 10,7 miljardia euroa.

Valtiovarainministeriön kuntatalousohjelmassa tarkastellaan kuntatalouden kehitystä ja hallituksen toimenpiteiden vaikutuksia kuntien talouteen. Kuntaliitto on ollut mukana ohjelman valmisteluissa.

Reina sanoo ohjelman noudattelevan talousennustetta ja siinä esitettyjä julkisen talouden alijäämäisyyden syitä ja seurauksia. Hänen mukaansa kuntatalousohjelma antaa kattavan kokonaiskuvan valtion toimenpiteiden vaikutuksista kuntatalouteen ja kuntatalouden kehitysarviosta.

– Monet yksityiskohdat tarkentuvat siinä ja vielä myöhemminkin. Näihin kuuluu esimerkiksi ammatillisen koulutuksen leikkauksen lopullinen toteutustapa.

Leena Hirvonen, teksti

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä