Kuva: Liisa Takala

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen antoi heti tiistai-iltana hallituksen budjettiriihen linjauksille Twitter-tilillään tyydyttävän kouluarvosanan 7-. Huolestuttavimpana Karhunen pitää linjauksia kuntien tehtävien laajenemisesta, kuten subjektiivisen päivähoidon palauttamisesta ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen pienentämisestä. Vaikka hallitus on luvannut rahoittaa muutokset sataprosenttisesti, muutosten todellisia kustannuksia on Karhusen mukaan etukäteen mahdotonta arvioida. Tiukalle ajettu kuntatalous ei taivu yllätyksiin, jos hintalappu osoittautuu luultua kalliimmaksi.

– Jos kuntien rahoituspohja on kunnossa, palvelut pystytään hoitamaan nykylainsäädännöllä myös ilman lakisääteisiä laajennuksia. Yksikään kunta ei tarkoituksellisesti heikennä palvelujaan, Karhunen huomauttaa.

Karhusen mukaan hallituksen linjauksissa on myös paljon hyvää, kuten edellisen hallituskauden aikana tehtyjen leikkauksien valtionosuuksien palauttaminen sekä loppuvuodelle tarjottu helpotus kuntien talousahdinkoon. Hallitus päätti budjettiriihen yhteydessä, että kunnille maksettava kertaluontoinen 237 miljoonan euron valtionosuuksien lisäys aikaistetaan jo vuodelle 2019.

– Hallitus on ymmärtänyt verotulojen järjestelmän ongelmat tulorekisteriin ja ennakonpidätysmenettelyn muutoksiin liittyen. Hyvää on myös kirjaus kuntien mahdollisuuksista päästä tositoimiin työllisyyden parantamisessa. On iso asia, että kunnat saavat käsiinsä päätäntävaltaa.

Karhusen mukaan hallituksen budjettilinjauksissa on nähtävissä aitoa halua ratkoa ongelmia, mutta myös naiivia optimismia, joka pahimmillaan saattaa johtaa yhä vaikeampiin toimenpiteisiin tulevaisuudessa. Hallituksen tämän hetkiset suunnitelmat nojaavat talouskasvuun, jota asiantuntijoiden arvioiden perusteella ei ole tulossa. Muun muassa elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on arvioinut, että Suomen taloutta uhkaa taantuma lähes 50 prosentin todennäköisyydellä vuonna 2020.

Tärkeimpänä asiana budjettiriihen linjausten toimeenpanossa Karhunen pitää sitä, että kuntapäättäjät ovat osana päätöksentekoa.

– Viime hallituskaudella Kuntaliittoa tai kuntia ei kuunneltu. Kun tehdään näin paljon kuntia koskevia päätöksiä, meidät on otettava mukaan.

Juttua muokattu kello 10.54: Otsikkoa päivitetty.

TEKSTI: ANNI LINDGREN

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*