Jari Lindströmin mukaan Tanskan kuntavetoinen työllisyyden hoito ei toimi. Reijo Vuorento pitää väitettä perättömänä. (Kuva: VNK/Jussi Toivanen)

Kuntaliiton kuntatalouden apulaisjohtajan Reijo Vuorennon mukaan työministeri Jari Lindström, s., esittää vääristeltyjä väitteitä Tanskan kuntavetoisesta työllisyyspalvelujen mallista puolustaessaan hallituksen suunnittelemaa kasvupalvelu-uudistusta.

MTV:n verkkosivujen kolumnissaan Lindström viittaa kokemuksiin Tanskasta, jossa kuntavetoinen järjestelmä otettiin käyttöön 2008 ja sitä on sen jälkeen uudistettu viimeksi suonna 2015.

Suomessa kasvupalvelu-uudistuksella tavoitellaan markkinavetoista työllisyydenhoitoa, jonka järjestämisestä vastaa maakunta. Vain pääkaupunkiseudulla kuntayhtymä saisi erillisluvalla järjestämisoikeuden. Muuallakin Suomessa kaupungit, erityisesti suurimmat kaupungit, ovat vaatineet kasvupalvelujen järjestämisoikeutta.

Lindström kirjoittaa muun muassa kuulleensa tanskalaisilta virkamiehiltä, että ”Kööpenhaminan kokoinen kaupunki on liian pieni vastaamaan alueen työllisyyspalveluiden hoidosta”. Ministeri pitää Tanskaa esimerkkinä siitä, kuinka työvoiman liikkuminen on heikentynyt kuntavetoisen mallin takia.

Lindströmin mukaan idea suomalaiskaupunkien oikeudesta järjestää kasvupalveluja ei ole hyvä.

”Järjestämisvastuun antaminen jossakin päin maata maakunnalle ja toisaalla esimerkiksi maakunnan keskuskaupungille lisää palveluiden tehottomuutta eikä edistäisi työllisyyttä. Tällainen “sekamalli” johtaisi väistämättä monimutkaiseen hallintohimmeliin ja heikentäisi työttömien yhdenvertaista kohtelua”, Lindström kirjoittaa.

Lindströmin mukaan Tanska on varoittava esimerkki työllisyyden järjestämisestä liian pienellä alueella.

”Tanska on joutunut korjaamaan kuntavetoista järjestelmäänsä ja keskittämään muun muassa suurempien työnantajien rekrytointipalvelut keskusvirastoon”, Lindström kirjoittaa.

Mielipidekirjoituksessaan Kuntalehden verkkosivuilla Reijo Vuorento kutsuu Lindströmin väitteitä ”koviksi” ja otsikkotasolla ”vääristelyksi.” Vuorento muistuttaa, että Suomesta on käyty vuosien ajan tutustumassa Tanskan malliin ja vakuututtu sen eduista.

Vuorennon mukaan Tanskassa on kehittynyt vahvistunut yhteistyö kuntapohjaisesti, eikä keskusvetoiseen malliin ole paluuta.

”Ministerin esittämän kaltaisia johtopäätöksiä ei Tanskan järjestelmästä ole kuultu”, Vuorento kirjoittaa.

Vuorento myös muistuttaa, että Suomessa edellisen hallituksen työllisyyden kuntakokeilu osoitti kiistatta, että kuntavetoiset hankkeet toimivat muita paremmin.

”Tämä on aiheuttanut voimakasta liikehdintää työ- ja elinkeinoministeriössä, jossa virkamiehet ovat joutuneet sen tosiasian eteen, että tanskantapainen kokonaisvaltainen työllisyyden hoito paikalliseen osaamiseen perustuen tuo paremmat tulokset kuin hyvin keskitetty ohjaus”, Vuorento kirjoittaa.

Reijo Vuorennon mielipidekirjoitus: “Ministeri Lindström vääristelee”

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
0
JAKOA
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*