Reijo Vuorento. (Arkistokuva: Kunta.tv)

Kuntaliiton kuntatalouden apulaisjohtaja Reijo Vuorento on huolissaan valtion menettelytavan muutoksesta kunnille asetetuissa säästötavoitteissa.

– Kun ennen tehtiin muutoksia ja niiden kustannusvaikutukset hoidettiin jälkikäteen valtio-kuntasuhteessa, niin nyt etukäteen leikataan kuntien valtionosuuksia, Vuorento sanoi perjantaina Ylen uutislähetyksessä.

Vuorento viittaa Kuntaliiton tekemään kyselyyn kuntajohtajille. Vastausten mukaan kunnilla on valmius enintään 220 miljoonan euron säästöihin ensi vuonna, kun hallitus odottaa 765 miljoonan säästöjä. Vuorennon mukaan tätä Kuntaliiton kyselyn tulosta ei ole huomioitu ensi vuoden budjetissa, vaikka Kuntaliitto infosi siitä hallitusta.

Vuorennon mielestä tilanne on huolestuttava. Hänestä vaikuttaa siltä, että kuntiin luotetaan yhä vähemmän, kun kuntien näkemykset on sivuutettu budjetin laadinnassa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Kun puhutaan kuitenkin siitä, että pitäisi paikallista päätäntävaltaa lisätä, niin ollaan näissä kunta- ja kansalaisten palveluasioissa menossa ihan toiseen suuntaan. Meille tulee erilaisia kontrolliyksiköitä ja valtiovetoinen talous kaavailluille maakunnille, Vuorento sanoo Ylelle.

Ylen haastattelema valtiovarainministeriön osastopäällikkö Jani Pitkäniemi ei näe asetelmassa toiminnan muutosta. Valtion toimenpiteet perustuvat lainsäädäntöön ja vaikutusarviointiin, Pitkäniemi muistuttaa.

– Julkinen talous on kokonaisuus ja jokaisella on oma vastuu siitä, että yhteiset velvoitteet tulevat hoidettua. Sinä mielessä tiukka kokonaisohjaus on tarpeen, Pitkäniemi sanoo.

Reijo Vuorennon haastattelu Ylellä (klikkaa kuvaa, juttu alkaa kohdassa 11.13):

Lue myös: Yle: Kunnat suivaantuivat hallituksen kovakorvaisuuteen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*