Työllisyyden kuntakokeilun 2012-15 kokemukset olivat erinomaisia. Kuntaliitto ja kunnat haluavat uuden, laajemmalle menevän kokeilun. (Kuva: Ville Miettinen)

Työllisyyden kuntakokeilua tulisi jatkaa pikimmiten, ja sitä varten tarvittaisiin mahdollisimman pian kokeilulainsäädäntö, linjaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Kietäväisen mukaan pääkaupunkiseudulla on mahdollistettava muista alueista poiketen yksittäisen kaupungin mukaan tulo.

Kuntaliitto katsoo, että kokeilua tulisi myös laajentaa koskemaan nuorisotyöttömiä ja maahanmuuttajia.

– Valmisteilla oleva itsehallinnollisten alueiden uudistus ei poista tarvetta tältä kuntakokeilulta. Tulevaisuuden kunnissa elinvoimapolitiikka ja sen olennainen osa työllisyyden hoito tulee olemaan keskeisellä sijalla, Kietäväinen huomautti.

Vuosina 2012–2015 toteutetussa työllisyyden kuntakokeilussa mukana olleille kunnille annettiin vapaus toteuttaa vaikeasti työllistyvien palveluja uusilla ja erilaisilla tavoilla.

Kokeilun tulokset olivat erinomaisia: kokeiluun osallistuneissa kunnissa työllisyyskehitys erityisesti pitkäaikaistyöttömien osalta oli selvästi suotuisampaa kuin niissä kunnissa, jotka eivät osallistuneet kuntakokeiluun.

Edellisen kuntakokeilun jälkeen viestinä kunnista oli, että ne haluavat lisää vastuuta ja mennä kokeiluissa pidemmälle. Kuntakokeilun pääsihteerin Erja Lindbergin haastattelu 25.11.2015:

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä selvittää vaikeimmin työllistyvien työvoimapalveluiden siirtoa resursseineen kuntien vastuulle Tanskan mallin mukaisesti. Tavoitteena on ollut kokeilun käynnistäminen.

Viime viikolla Lindberg ja Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento jättivät työryhmän raporttiin eriävän mielipiteensä.

Lindberg ja Vuorento katsovat, että samaan aikaan valmistelussa oleva itsehallintouudistus ja siihen liittyvä pohdinta valtion ja kuntien työnjaosta jarruttaa työvoimapalvelukokeilun valmistelua.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä