Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen. (kuva: Kunta-tv)

Kuntaliitto pitää ylimitoitettuna valtiovarainministeriön näkemystä, että valtion budjettiesitys ja muut valtion toimet vahvistaisivat kuntataloutta vuonna 2016 noin 450 miljoonalla eurolla.

Kuntaliiton mukaan ministeriön arvio ei ota huomioon kuntien yhteisöveron jako-osuuden viiden prosenttiyksikön määräaikaisen korotuksen päättymistä. Tästä aiheutuu kunnille 270 miljoonan euron tulomenetys.

Menetyksiä aiheutuu Kuntaliiton mukaan myös valtionosuuksien indeksitarkistusten jäädyttämisestä, yhteensä 61 miljoonaa euroa.

Kuntaliitto toteaa, että suunnitellut leikkaukset lisäävät kuntien veronkorotuspaineita. Liiton mukaan on välttämätöntä, että perjantaina julkaistava valtiovarainministeriön budjettiehdotus keskittyy koko julkisen talouden, ei vain valtiontalouden, tervehdyttämiseen.

– Budjettiesitykseen sisältyvän työtulovähennyksen ja muiden veroperusteiden muutosten vaikutukset on ehdottomasti kompensoitava kunnille hallitusohjelman mukaisesti, painottaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

– Kuntaliitto on tyytyväinen, että VM:n budjettiesitykseen sisältyy täysimääräisenä valtion ja kuntien välisen kustannustenjaon tarkistus. Sen suuruus on 0,4 miljardia euroa.

Kuntaliitto on huolissaan työttömyyden pahenemisesta. Kuntaliiton mukaan erityisen huolestuttavaa on pitkäaikaistyöttömyyden merkittävä, yli viidenneksen kasvu vuoden sisällä.

– Työttömyyden kasvu on aiheuttanut kunnille lisäpaineita, koska kuntien vastuuta pitkäaikaistyöttömien aktivoinnista on lisätty, Kietäväinen toteaa.

Kuntaliitto vaatii, että budjettiesitykseen varataan riittävät voimavarat ja toimivalta työttömien aktivointiin sekä esittää työllisyyden kuntakokeilun pilotoinnin käynnistämistä jo ensi vuoden alusta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*