Kuva: Pixabay

Kuntaliitto on alentanut kunnallisveron kertymäennustettaan 400 miljoonalla eurolla vuodelle 2019. Syynä on kunnallisverotilitysten ennakoitua vähäisempi määrä.

Kuntaliiton ennusteessa oletetaan, että tilanne korjaantuu vuoden 2020 aikana. Verovaje eli tilitysten ennakkoa hitaampi kertyminen liittyy tulorekisteri-ilmoittamisen teknisiin ongelmiin.

Palkoista, eläkkeistä ja veronalaisista etuuksista tehtävät ennakonpidätykset laskivat -1,1 prosenttia tammi-heinäkuussa. Ennakonpidätysten lasku johtuu tulorekisteri-ilmoittajien ilmoituspuutteista. Kuntaliiton veroennusteen oletuksena on ennakonpidätysten noin 3,0 % kasvu koko vuoden osalta.

Kuntaliitto arvioi, että ilmoitusongelmien aiheuttama kertymävaje kunnille on vuoden alusta lukien jo yli 400 miljoonaa euroa, ja se saattaa vielä kasvaa loppuvuoden aikana.

MainosKehittämispäällikkö Jukka Hakola Kuntaliitosta twiittasi alentuneesta ennusteesta.

Aiemmat ennusteet ovat lähteneet siitä, että ilmoitusongelmat saadaan ratkaistua ja kertymävaje saadaan kurottua umpeen loppuvuoden aikana. Kesä-heinäkuun kehitys ei kuitenkaan tue tätä näkemystä, Kuntaliiton verkkotiedotteessa todetaan.

Koska kyse on verotulojen kertymiseen ja siten jaksotukseen liittyvästä ongelmasta, niin vuoden 2020 kertymäennustetta on vastaavasti nostettu 400 miljoonalla eurolla.

Heinäkuusta lähtien kuluvan vuoden tilityksiin on vaikuttanut myös verotuksen joustava valmistuminen, joka on aikaistanut veronpalautusten maksamista ja jäännösverojen kertymistä. Vaikutukset näkyvät myös tulevina kuukausina vähentäen erityisesti syyskuun tilityksiä edelliseen vuoteen verrattuina, mutta toisaalta lisäten tilityksiä marraskuussa.

Tiedot ennusteen heikkenemisestä herättivät välittömästi huolestuneita reaktioita sosiaalisessa mediassa.

– Tätä olemme kuntakentällä pelänneet…kuntien talousahdinko tulee olemaan ankara ja vieroitusoireet kivuliaat, twiittasi Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina ja Porvoon talousjohtaja Henrik Rainio lähettivät Twitterissä valtionhallinnon suuntaan terveisiä, että ennusteen aleneman aiheuttamaan epäselvyyteen tulisi saada ratkaisu pian.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*