Kuntaliitto muistuttaa hallitusta koronakustannusten täysimääräisestä korvaamisesta - STM:n asetusluonnoksessa korvauksissa on merkittävä lovi
Kuntaliitto muistuttaa, että koronasta aiheutuneet kulut ovat lisäkuluja, joita ei ole huomioitu etukäteen vuoden 2021 valtionosuutta mitoitettaessa.Kuva: Pixabay.
Kuntaliitto vaatii, että hallitus korvaa kaikki koronakulut täysimääräisesti.
Sosiaali- ja terveysministeriön parhaillaan lausuntokierroksella olevassa asetusluonnoksessa kuntien avustusten korvaustasoa ollaan kuitenkin laskemassa 40–65 prosenttiin toteutuneista kuluista. Vähennystä perustellaan kunnille jo maksetuilla valtionosuuserillä sekä kunnan omalla henkilökunnalla tehdyllä työllä.
Kuntaliitto muistuttaa, että Sanna Marinin, sd., hallitus antoi vuoden 2020 budjettiriihessä lupauksen, että kaikki koronaan liittyvät välittömät terveysturvallisuuteen liittyvät kustannukset korvataan kunnille ja kuntayhtymille.
– Avustus on maksettava täysimääräisenä toteutuneiden kulujen mukaan, jotta kunnilla ja kuntayhtymillä on edelleen taloudelliset edellytykset selviytyä epidemian leviämisen estämisestä sekä koronapotilaiden hoidosta, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen tiedotteessa.
Kuntaliiton keväällä 2021 toteuttaman selvityksen mukaan koronan aiheuttamat lisäkulut nousevat kunnilla, kuntayhtymillä ja sairaanhoitopiireillä 1,4 miljardiin euroon jo vuoden 2021 aikana. Noin puolet lisäkuluista aiheutuu testauksesta.
Kuntaliitto muistuttaa, että täysimääräisestä avustuksesta ei voi vähentää peräti 25 prosenttiyksikköä, koska kunnille myönnetty peruspalvelujen valtionosuusmääräraha kohdistuu kaikkiin lakisääteisiin peruspalveluihin.
– Koronasta aiheutuneet kulut ovat lisäkuluja, joita ei ole huomioitu etukäteen vuoden 2021 valtionosuutta mitoitettaessa. Hoitovelan osalta on selkeytettävä sen laskentatapaa ja kustannustehokasta valtionavustustapaa, Kuntaliitto linjaa.
Kustannukset on luvattu kohdistaa kunnittain. Tämä on Kuntaliiton mukaan suuri lupaus erityisesti isoille kaupungeille, joissa kustannukset ovat nousseet maan keskiarvoja korkeammaksi.
– Erikoissairaanhoidon osalta sairaanhoitopiirit ovat tehneet kalliita laiteinvestointeja muun muassa hengityslaitteisiin sekä laitteisiin, joilla testejä analysoidaan ja sekvensoidaan. Tämä on osaltaan lisännyt etenkin suurien kaupunkien kustannuksia entisestään, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio muistuttaa.
Kuntaliitto muistuttaa, että epidemian neljännen aallon taltuttamiseksi on erityisen tärkeää, että koronan vastaista työtä kuten testausta jatketaan edelleen.
– Jotta kunnilla olisi edelleen taloudelliset edellytykset esimerkiksi testien tekemiseen, pitää kulut korvata täysimääräisesti