Kuva: Ville Miettinen

Kuntalisäpalkkioilla edistettiin tänä vuonna Joensuussa yhteensä 267 työsuhteen syntymistä. Työpaikoista 107 oli toistaiseksi voimassa olevia ja 160 määräaikaisia. Työpaikan saaneista 170 oli työttömänä ennen uutta työsuhdetta.

Joensuu muutti koronaviruksen vuoksi kuntalisäpalkkioitaan. Kaupunki korotti työttömille työnhakijoille suunnatun kuntalisän 350 eurosta 700 euroon kuussa. Lisä on ollut voimassa vuodesta 2018.

Lisäksi Joensuu varasi työllisyysmäärärahoista miljoona euroa haettavaksi määräaikaisena kuntalisäpalkkiona. Uusi Kuntalisä 2Plus -palkkio edellytti vähintään puolen vuoden mittaista työsuhdetta, ja sitä pystyi hakemaan kenelle tahansa joensuulaiselle työnhakijalle. Lisän arvo oli 4 200 euroa. Kuntalisä 2Plus -palkkiota myönnettiin 214 työsuhteen perusteella, kun taas työllistämisen kuntalisäpalkkiota haettiin 53 joensuulaiselle työnhakijalle.

Joensuun tarkoituksena oli tukea alueen elinvoimaisuutta poikkeusoloissa. Kaupungin oma työllistäminen hidastui keväällä, kun osa toiminnoista ja palveluista jouduttiin sulkemaan poikkeustilanteen vuoksi. Lisäksi kaupungilla oli takanaan yt-neuvottelut.

Työllisyysmäärärahoista oli näin mahdollista irrottaa rahaa uudenlaisiin työllisyyttä edistäviin kuntalisäpalkkioihin, Joensuun työllisyyskoordinaattori Sari Riikonen kertoo.

 – Mietimme poikkeustilanteessa, että yrittäjät ovat kohtuuttomassa tilanteessa. Halusimme käyttää työllisyysmäärärahat työllistämisen edistämiseksi, mutta myös auttaa työnantajia työllistämisessä.

Uusi kuntalisä tavoitti Joensuun alueen työnantajat erittäin hyvin. Hakuajan oli tarkoitus päättyä marraskuussa, mutta miljoona haettiin loppuun ennätysvauhdilla – yhdessätoista viikossa elo–lokakuussa.

– Kokemus oli loistava. Työnantajat ovat kehuneet uutta kuntalisää todella paljon ja pitävät sitä suurena kädenojennuksena, Riikonen sanoo.

Työpaikkoja löytyi monilta aloilta

Suurin osa palkkioista myönnettiin Joensuussa tai lähialueella sijaitseville yrityksille. Työpaikkoja tarjosivat myös muutamat järjestöt ja yksityishenkilöt. Lisäksi palkkio edesauttoi muutaman joensuulaisen työllistymistä etätyöntekijäksi muualla Suomessa sijaitsevaan yritykseen. 

Työpaikkoja löytyi monipuolisesti eri aloilta, kuten hallinto- ja tukipalvelujen, ICT-, kirjanpito-, leipomo-, puhdistus- ja kotipalvelujen toimialoilta sekä teollisuuden ja kaupan eri sektoreilta.

– Oli hauska huomata, että kuntalisäpalkkiot jakautuivat niin kirjavasti. Erityisen iloisia olemme siitä, että vaikka 2Plus -palkkio suunniteltiin kaikille joensuulaille, suuri osa työllistyvistä oli ennalta työttömiä.

Haku ja neuvonta toteutettiin Joensuun kaupungin työllisyyspalvelujen, LUOTSI-palvelujen ja Business Joensuun yhteistyönä. Kaikille kaupunkilaisille suunnatulle kuntalisäpalkkiolle ei suunnitella jatkoa, vaan kyse oli korona-ajan kertaluontoisesta tuesta.

Avatar
Matilda Jokinen
matilda.jokinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*