Kuntaministeri Anna-Kaisa Ikosen mukaan valtionosuuksien merkittävän muuttumisen aiheuttamaan haasteeseen "etsitään ratkaisuja". Kuntaliitossa pelätään, että kaikkien kuntien talous ei kestä muutosta. Ikosen johdolla on aloitettu kuntien rahoitusohjan uudistaminen, jonka pitäisi turvata palvelut kaikissa kunnissa. Kuvassa Ikonen ja vasemmistoliiton Li Andersson Kuntamarkkinoiden paneelissa. Kuva: Helo Sorjonen

Kunnissa tyrmistystä herättänyt merkittävä lisävähennys ensi vuoden valtionosuuksiin on seurausta edellisen hallituksen päätöksestä hyväksyä nyt käytössä oleva malli sote-uudistuksen rahoittamiseen, voi päätellä kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikosen, kok., kommentista viestipalvelu X:ssä.

Sote-uudistuksen rahoitusmalli, josta valtionosuusmuutos johtuu, hyväksyttiin edellisellä hallituskaudella, jolloin Ikosen kokoomus oli oppositiossa.

-Edellisen hallituksen sote-rahoitushimmelin uusin käänne: verotietojen vahvistuminen muutti kuntien valtionosuuksien määrää täysin yllättäen – juuri, kun kunnat ovat päättäneet ensi vuoden budjeteistaan. On kyllä käsittämätön malli! Tilanne on vaikea kunnille. Etsimme ratkaisuja.

Ministeri kuulostaa oman ministeriönsä ilmoituksesta yhtä järkyttyneeltä kuin kunnatkin. Toisin kuin monet kunnat, jotka kritisoivat ministeriön toimintatapaa asiassa, Ikonen syyttää edellistä hallitusta.

Kunnista on tullut voimaksta kritiikkiä VM:n ilmoituksen ajoitukselle. Merkittävästi ensi vuoden talouteen vaikuttava ilmoitus julkaistiin samana päivänä, jona kuntien oli ilmoitettava ensi vuoden veroprosenttinsa. Lisäksi talousarvioiden käsittely on kunnissa kuumimmillaan, ja osa kunnista on ensi vuoden budjetin jo hyväksynytkin.

Esimerkiksi Hyvinkään kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen arvioi muutoksen heittävän ensi vuoden budjetit uusiksi.

-Olisi ollut vähintäänkin kohtuullista, että olisitte informoineet tästä kuntia etukäteen. Vai eikö vm:ssä tieto kulje? Kunnat olivat varautuneet sote-siirtoon, mutta eihän tällaista tiedoteta perjantai-iltana! rahoitusmallista päätettäessä hallituksessa olleen keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen vastasi Ikoselle X:ssä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kyllä kuntaministerin ja koko hallituksen pitää uskaltaa ottaa vastuu syntyneestä tilanteesta. Hyvinvointialueiden rahoitusmalli on ollut tiedossa jo vuoden ajan eli lain eduskuntakäsittelyn aikanakin. Uusi hallitus ei vain halunnut sitä uskoa, vaan kuvitteli pystyvänsä säästämään.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*