Kuntarahoitus Oyj:n lakiasioista ja hallinnosta vastaava johtaja Mari Tyster on varovainen kommentoidessaan luottoluokituslaitos Standard & Poor’sin (S&P) perjantaina tekemää päätöstä laskea Suomen valtion pitkäaikaisen velan luottoluokituksen AAA-luokasta AA+-luokkaan.

– Asiasta ei pystytä vielä sanomaan mitään. Tiedotamme asiasta pörssitiedotteella, kun jotain tiedotettavaa on, johtaja Mari Tyster kertoo.

Eri asiantuntijat ovat arvioineet luokituksen muutoksen tulevan ennen pitkään näkymään myös kuntien korkotasossa. Hollannissa vastaava luottoluokituksen muutos viime marraskuussa nosti valtion 10 vuoden lainankorkoa välittömästi 0,2 prosenttiyksikköä, mutta jo tammikuussa 2014 korkotaso oli palautunut ennalleen.

Luokitus muuttuu

Huhtikuun puolivälissä luottoluokittaja Standard & Poor’s vahvisti Kuntarahoituksen pitkäaikaisen varainhankinnan AAA-luottoluokituksen, mutta muutti samalla luottoluokituksen näkymät negatiivisiksi. Kuntarahoituksen luokituksen näkymien muutos ei johtunut yhtiön omasta toiminnasta, vaan Suomen valtion talousnäkymien heikkenemisestä, joihin S&P oli reagoinut muutamaa päivää aiemmin.

– Standard & Poor’sin luottoluokitusmenetelmän mukaan Kuntarahoituksella ei voi olla valtiota korkeampaa luottoluokitusta. Mitään ilmoitusta muutoksesta emme ole kuitenkaan vielä saaneet, vahvistaa Mari Tyster.

Vaikutus myöhemmin

Lomalta tavoitettu Kuntaliiton kuntatalousyksikön johtaja Ilari Soosalu arvioi, että luottoluokituksen laskulla tulee olemaan vaikutusta kuntien korkotasoon. Mikä yhden A-kirjaimen vaikutus on, on kuitenkin tässä vaiheessa vielä epäselvää. Kuntien nykyisistä lainoista osa on sidottu kiinteään korkoon, eikä luottoluokituksen muutoksella ole niihin vaikutusta.

– Luottoluokituksen lasku ei ole hyvä juttu kunnille. Laskennallisesti yhden prosenttiyksikön koronnousu lisäisi kuntien lainojen korkokulun kasvua noin 140 miljoonaa vuodessa. Mikä vaikutus korkoon tällä luottoluokituksen alentamisella on, sen lähitulevaisuus tulee tarkemmin näyttämään, viestittää kuntatalousyksikön johtaja Ilari Soosalu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*