Valtiovarainministeriö lupaa, että kuntien uusiin ja laajeneviin tehtäviin osoitetaan 100 prosentin valtionosuusrahoitus. Kuva: PIxabay

Valtiovarainministeriö (VM) on julkaissut kuntatalousohjelman vuodelle 2022. Syksyn 2021 kuntatalousohjelma on laadittu vuoden 2022 valtion talousarvioesityksen yhteydessä. Kuntatalouden arvioidaan heikentyvän vuonna 2022.

Koronavirustilanteesta aiheutuvien talousvaikutusten arvioidaan vähitellen poistuvan, mutta myös valtion tukitoimet, kuten yhteisöveron korotettu jako-osuus ja valtionosuuslisäykset, loppuvat. Koronatilanteesta saattaa aiheutua terveydenhuollossa jonkin verran lisäkustannuksia myös ensi vuonna, VM arvioi. 

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio muistutti Kuntamarkkinoiden studiokeskustelussa, että koronan aiheuttamat kustannukset ovat kuntien käsissä vielä ensi vuonna ja sen jälkeenkin.

– Voi sanoa, että niissä kunnissa, joissa on ollut paljon koronaa, paljon työttömyyden kasvua, yritysten lomautuksia, ne ovat varmasti menettäneet jo vuonna 2020 niin paljon, että ei siihen kuntaan saadut vaikkapa valtionosuudet ole kaikkea tulonmenetystä ja kustannsta testauksesta ja rokotuksesta kattaneet.

Valtion talousarvioesitykseen sisältyvät toimenpiteet heikentävät kuntataloutta vuonna 2022 noin 1,2 miljardia euroa verrattuna vuoteen 2021. Muutosta selittää kuitenkin merkittäviltä osin koronaepidemiaan liittyvien kertaluonteisten tukien poistuminen (830 milj. euroa) sekä vuoden 2022 valtion ja kuntien välisen kustannustenjaon tarkistuksen neutralisointi (564 milj. euroa).

Kuntien uusia ja laajenevia tehtäviä vuonna 2022 ovat muun muassa varhaiskasvatuksen kolmiportainen tuki, oppilas- ja opiskelijahuollon sitovat henkilöstömitoitukset ja lastensuojelun henkilöstömitoituksen tiukentaminen.

Minna Punakallio totesi Kuntalehden haastattelussa viime viikolla, että kunnilla on edessään valtavan haasteellinen vuosi, jota leimaa menojen kasvu ja tulojen lasku.

Kunnat joutuvat ottamaan huomioon tulossa olevat leikkaukset ensi vuoden talousarviota laadittaessa.

Kuluvan vuoden korona-avustukset on vielä saamatta, eikä tiedetä, milloin ne tulevat.

– Kuluvaa vuotta leimaa myös ennätyksellisen laaja palveluiden kehittämisrumba, joka yhdistyy käsinkosketeltavaan työvoimapulaan osaavista arjen tekijöistä.

Lisää kuntatalouden tilanteesta:

Katso Kuntamarkkinat studion tallenne: Minna Punakallion haastattelu kuntatalouden näkymistä
(klikkaa kuvaa, pääset videonäkymään)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä