Kevan arvioitu rahoitusasema on parantunut 2010-luvun puolivälin jälkeen, kertoo Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander. Kuva: Keva

Kevan valtuutetut päättivät, että kunnilta ja hyvinvointialueilta perittävää tasausmaksua alennetaan edelleen ensi vuonna.

Tasausmaksun kokonaismäärä olisi 577 miljoonaa euroa, joka on 55 miljoonaa euroa alempi kuin vuonna 2024. Kokonaismaksutaso alenee 0,4 prosenttiyksikköä ja on 26,75 prosenttia Kevan jäsenyhteisöjen palkkasummasta.

Kevan jäsenyhteisöjen eläkejärjestelmän rahoituksellinen kokonaistilanne on tämän hetken tiedoilla ja oletuksilla parempi kuin vuotta aikaisemmin.

Lisäksi Keva tiedottaa, että maksutaso alenee jo yhdeksättä vuotta peräkkäin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Rahoitusaseman aiempaa parempi näkymä johtuu pääosin kasvaneesta rahastosta ja odotetusta lähivuosien palkkasummakehityksestä, sanoo Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander.

– Kevan arvioitu rahoitusasema on parantunut 2010-luvun puolivälin jälkeen, mikä on heijastunut myös maksutasoon, joka on alentunut vuodesta 2016 alkaen, Kiander jatkaa tiedotteen mukaan.

Tasausmaksun kokonaismäärästä 48,7 prosenttia peritään kunnilta ja 51,3 prosenttia hyvinvointialueilta. Kunnan tai hyvinvointialueen tasausmaksun määrä ei riipu maksetuista palkoista.

Kuntien osuus tasausmaksusta jaetaan kuntien kesken verorahoituksen – mukaan lukien valtionosuudet – suhteessa.

Hyvinvointialueiden osuus jaetaan hyvinvointialueiden kesken valtion rahoituksen suhteessa, tiedotteessa kerrotaan.

Valtiovarainministeriö vahvistaa Kevan valtuutettujen päättämän tasausmaksun Keva-lain mukaisesti.

Perustietoa maksuista

Kevan jäsenyhteisöjen maksut muodostuvat kaikkien jäsenyhteisöjen maksamasta palkkaperusteisesta eläkemaksusta sekä tasausmaksusta, jota maksavat kunnat ja hyvinvointialueet.

Kevan eläkemaksurakenteessa keskimääräinen palkkaperusteinen eläkemaksu vastaa keskimääräistä TyEL-maksua. Vuoden 2025 TyEL-maksu on 24,4 prosenttia palkoista.

Palkkaperusteinen eläkemaksu koostuu kaikille jäsenyhteisöille yhtä suuresta työansiopohjaisesta eläkemaksuosuudesta ja jäsenyhteisökohtaisesta työkyvyttömyyseläkemaksusta.

Kevan valtuutetut päättivät, että vuonna 2025 työnansiopohjainen eläkemaksu olisi 23,7 prosenttia palkoista ja työkyvyttömyyseläkemaksun keskimääräinen maksuprosentti olisi 0,7 prosenttia palkoista.

Palkkaperusteinen eläkemaksu säilyisi näin ollen keskimäärin samalla tasolla kuin vuonna 2024.

Jäsenyhteisöltä perittävä työkyvyttömyyseläkemaksu olisi enintään 3,85 prosenttia palkoista.

Tiedot verkkopalvelussa

Keva laskee ja vahvistaa työnantajakohtaiset palkkaperusteiset eläkemaksut. Tiedot vahvistetuista maksuista julkaistaan Kevan työnantajan verkkopalvelussa joulukuun aikana.

Vuoden 2025 tasausmaksun tiedot julkaistaan kunnille ja hyvinvointialueille työnantajan verkkopalvelussa tammikuussa 2025.

Fakta

Keva

  • Keva on Suomen suurin työeläkevakuuttaja.
  • Keva huolehtii julkisen sektorin eli kunta-alan, hyvinvointialueiden, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon, Kelan ja Suomen Pankin työntekijöiden eläkeasioista.
  • Kevalla on yli 1,3 miljoonaa henkilöasiakasta. Kunta-alan tulevaisuuden eläkkeitä turvataan muun muassa sijoitustoiminnalla, ja sijoitusten markkina-arvo oli vuoden 2023 lopussa 65,7 miljardia euroa.
  • Organisaation virallinen nimi on Keva. Kuntien eläkevakuutus -nimestä luovuttiin vuonna 2011.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*