Vuosien 2012-2015 välisenä aikana kunnille sälytetyt lisätehtävät ja –vastuut tulivat maksamaan 410 miljoonaa. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan valtionavut ja muu valtion rahoitus lisääntyi lisävastuiden myötä 210 miljoonaa euroa, joten kuntien kukkaroista lisärahaa puristeltiin kuntalaisten palveluihin kahdessa ja puolessa 200 miljoonaa.

Valtiovarainministeriön tänään julkistaman selvityksen mukaan valtio antoi kunnille kahdessa ja puolessa vuodessa 22 uutta tehtävää ja 44 velvoitetta. Eniten kustannuksia on kuitenkin tuonut vanhojen tehtävien ja velvoitteiden laajentaminen. Vanhoja tehtäviä laajennettiin 40 säännöksellä ja velvoitteita laajennettiin 58 velvoitteella.

Normipurkutalkoot jäi lähtökuoppiin

Ja vaikka jo edellinen hallitus normipurkutalkoista puhuikin, niin tekojen asteelle sillä sektorilla ei kunnolla päästy. Tehtäviä supistettiin tai helpotettiin kahdeksalla säännöksellä. Velvoitteita helpotettiin tai vähennettiin 18 velvoitteen kohdalta.

Kalleinta lystiä oli kunnille työmarkkinatuen rahoitusvastuun laajeneminen, joka yksin maksoi 160 miljoonaa euroa. Velvoitteiden ja tehtävien karsimisella saatiin aikaan kunnille 81 miljoonan euron säästövaikutukset.

Valtiovarainministeriössä on valmistunut kuntien tehtäväkartoituksen täydennys. Se koskee niitä kuntien tehtäviä ja velvoitteita, jotka on säädetty elokuun 2012 jälkeen ja ennen tämän vuoden maaliskuun puoliväliä.

Kuntien tehtävät ja velvoitteet täydennysraportti

Tiedote valtioneuvoston sivulla

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*