KT Kuntatyönantajien tekemän selvityksen mukaan kunta-alalla leikataan tänä vuonna henkilöstömenoista keskimäärin kaksi prosenttia. Tämä on yli 400 miljoonaa euroa koko kunta-alan työvoimakustannuksista. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on tänä vuonna runsaat 21 miljardia euroa.

Tiedot ovat KT:n marras–joulukuun vaihteessa kuntien ja kuntayhtymien henkilöstöjohdolle tekemästä selvityksestä.

Selvitykseen vastanneet kuntatyönantajat leikkaavat ensi vuonna henkilöstömenojaan tätä vuotta enemmän. Henkilöstömenoissa varaudutaan 2,3 prosentin eli lähes 500 miljoonan euron säästöihin. Selvityksen mukaan säästötarvetta on lähes kaikissa kunnissa ja kuntayhtymissä.

Lomautuksilta ja irtisanomisilta ei vältytty

Säästötoimenpiteistä on käyty tänä vuonna 92 yhteistoimintaneuvottelua eli lähes joka kolmannessa tiedusteluun vastanneessa kunnassa/kuntayhtymässä.

Ensi vuonna niitä käydään tämän hetken tietojen mukaan ainakin 58 kunnassa/kuntayhtymässä.

Tänä vuonna yhteistoimintaneuvottelut ovat johtaneet lomautuksiin 29 kunnassa/kuntayhtymässä ja taloudellisin perustein tapahtuviin irtisanomisiin 30 kunnassa/kuntayhtymässä.

Yt-menettelyjen piirissä oli tänä vuonna lähes puolet koko kunta-alan henkilöstöstä.

Lomautukset kaksinkertaistuivat tänä vuonna vuoteen 2013 verrattuna. Viime vuonna lomautettiin 7 200 henkilöä eli 1,8 prosenttia henkilöstöstä. Tänä vuonna kunnissa ja kuntayhtymissä on lomautettu noin 14 300 henkilöä, mikä on 3,9 prosenttia koko kunta-alan henkilöstöstä. Lomautuksen pituus oli keskimäärin 9 kalenteripäivää.

Osa kuntatyönantajista lomautti lähes koko henkilöstönsä, mutta osassa kuntia ja kuntayhtymiä lomautettuja oli vain muutama henkilö. Keskimäärin lomautetuksi joutui 39 prosenttia lomautuskunnassa/-kuntayhtymässä työskentelevistä. Vuosi sitten lomautustarpeen ennakoitiin olevan tänä vuonna paljon toteutunutta suurempi.

Ensi vuonna kuntatyönantajien tämän hetken arvion mukaan 23 kuntaa/kuntayhtymää lomauttaa yhteensä 3 100 henkilöä keskimäärin 11 kalenteripäiväksi.

Työmarkkinajohtaja Markku Jalosen haastattelu Kunta.tv:ssä

KT Kuntatyönantajien tiedote

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä