Kuntien maksuosuus työmarkkinatuesta nousee vuoden vaihteessa.

Tähän asti kunnat ovat joutuneet maksamaan puolet työmarkkinatuesta sen jälkeen kun kunnassa asuva työtön on saanut työmarkkinatukea yli 500 päivää. Ensi vuonna kunnan vastuu alkaa jo 300 päivän jälkeen. Lisäksi kunnan osuus nousee 70 prosenttiin siinä vaiheessa, kun henkilö on saanut työmarkkinatukea tuhat päivää.

Kelassa arvioidaan muutoksen nostavan kuntien työmarkkinatukeen kuluvaa rahamäärää 60 prosentilla eli se nousisi jo yli 390 miljoonan.

Vuonna 2013 kunnat rahoittivat työmarkkinatukea 215 miljoonalla eurolla. Tänä vuonna summa nousee arviolta 246 miljoonaan euroon, kun pitkäaikaistyöttömien määrä on lisääntynyt.

Maksaja on tuen saajan väestörekisteriin merkitty vakituinen kotikunta.

Kuntien maksuosuutta on perusteltu sillä, että näin kuntia aktivoidaan työllistämään pitkäaikaistyöttömiä asukkaitaan.

Aktiivitoimenpiteitten ajalta maksetun työmarkkinatuen valtio rahoittaa kokonaisuudessaan kaikilta tuen saajilta kuten tähänkin asti.

Kertymiin lasketaan kaikki työttömyyden perusteella maksetut työmarkkinatukipäivät, vaikka tukea ei ole saatu yhtäjaksoisesti, ellei työssäoloehto ole väillä täyttynyt.

Kertymän laskeminen alkaa alusta vasta, kun työtön työnhakija on työssäoloehdon ja työttömyyspäivärahan enimmäisajan täyttymisen jälkeen uudelleen oikeutettu työmarkkinatukeen, Kelasta selvitetään.

Esimerkiksi työllistymistä edistävää palvelua ei lasketa 300 tai 1000 maksupäivän kertymään, mutta sovitellun työmarkkinatuen aika lasketaan mukaan.

Työmarkkinatuen maksaa Kela, joka laskuttaa kunnilta niiden osuuden.

Työmarkkinatuen saajat ja työttömyyden perusteella maksettujen tukipäivien kertymä.

Kuntakohtaiset tiedot työttömyysajalta työmarkkinatukea saaneista tukipäivien kertymän mukaan

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä