Kouvola vähensi henkilöstöstään kymmeneksen. (Kuva: Seppo Haavisto)

KT Kuntatyönantajien selvityksen mukaan kuntien ja kuntayhtymien säästötoimenpiteistä käytiin 53 yhteistoimintaneuvottelua viime vuonna. Tämä on noin viidennes tiedusteluun vastanneista kunnista/kuntayhtymistä.

Tänä vuonna yt-neuvotteluja arvioidaan käytävän ainakin 37 kunnassa/kuntayhtymässä.

Viime vuonna yhteistoimintaneuvottelut johtivat lomautuksiin 15 kunnassa/kuntayhtymässä ja taloudellisin perustein tapahtuviin irtisanomisiin 22 kunnassa/kuntayhtymässä.

Viime vuonna kunta-alalla lomautettiin noin 4 900 henkilöä. Lomautuksen pituus oli keskimäärin 5,3 kalenteripäivää.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Muutama kuntatyönantaja lomautti lähes koko henkilöstönsä, mutta osassa kuntia ja kuntayhtymiä lomautettiin vain muutama henkilö.

Kuntatyönantajien tämän hetken arvion mukaan 16 kuntaa/ kuntayhtymää lomauttaa kuluvana vuonna yhteensä noin 2300 henkilöä keskimäärin 16 kalenteripäiväksi.

Taloudellisin perustein kuntasektorilla irtisanottiin viime vuonna noin 250 henkilöä ja tänä vuonna arviolta noin 300 henkilöä. Irtisanomisia toteutti tai suunnittelee parikymmentä kuntaorganisaatiota.

Säästöistä valtaosa
saavutetaan muilla keinoin

Edellisvuosien tapaan kuntasektorilla noin kolme neljäsosaa kokonaissäästöistä saavutetaan muilla keinoilla kuin lomautuksilla ja irtisanomisilla. Valtaosa säästöistä syntyy hyödyntämällä luonnollista poistumaa ja tiukentamalla rekrytointia, järjestelemällä töitä uudelleen, kehittämällä toimintoja sekä tehostamalla töitä muulla tavoin.

Kunnissa ja kuntayhtymissä pyritään entistä enemmän pysyvään kustannusten alentamiseen mm. tekemällä useampivuotisia talouden tasapainottamisohjelmia. Säästöjä haetaan myös pitkäkestoisilla työhyvinvointijohtamisen toimenpiteillä, esimerkiksi sairauspoissaolojen vähentämisellä.

Henkilöstömenosäästöt ovat tärkeä osa kuntatalouden tasapainottamista.

– Pysyviin säästöihin päästään kuitenkin vain tarkastelemalla kuntataloutta kokonaisuutena, KT muistuttaa.

– Avainasemassa ovat mm. rakenteelliset uudistukset, työn tekemisen organisointi ja työskentelymenetelmien uudistaminen.

KT Kuntatyönantajien henkilöstömenosäästötiedusteluun vastasi 243 kuntaa ja kuntayhtymää. Tiedustelu kattaa 71 prosenttia koko kunta-alan henkilöstöstä. Lokakuussa 2014 kuntasektorilla työskenteli 429 000 palkansaajaa. Ennusteen mukaan vuonna 2018 kuntasektorilla työskentelisi 413 000 palkansaajaa. Luvussa ei ole otettu huomioon sote- ja maakuntauudistuksen tuomia henkilöstövaikutuksia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*