Mikko Aaltosen (vas.) valmistelema ausuntoluonnos hyväksyttiin SEDEC-valiokunnan kokouksessa 1.10.2021. Kuvassa Aaltonen valiokunnan puheenjohtajan Anne Karjalaisen sekä hollantilaisen Guido Rinkin kanssa. Kuva: Alueiden komitea

Asunnottomuuden syihin ja ilmentymiin on puututtava kaikilla hallinnon tasoilla, toteaa Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Mikko Aaltosen (vas/PES) alueiden komitean SEDEC-valiokunnalle laatimassaan lausunnossa, jonka luonnos hyväksyttiin valiokunnan kokouksessa 1. lokakuuta.

Aaltonen edusti Euroopan alueiden komiteaa asunnottomuuden torjuntaa käsittelevän eurooppalaisen foorumin johtoryhmän kokouksessa heinäkuussa.

Alueiden komitean mukaan asunnottomuus on todennäköisesti vakavin sosiaalisen syrjäytymisen ilmentymä Euroopassa. Vuoden 2019 jokaisena yönä vähintään 700 000 ihmistä nukkui kadulla tai ensisuojissa, mikä merkitsee 70 prosentin lisäystä kymmenen viime vuoden aikana.

Euroopan komissio ja EU:n puheenjohtajavaltio Portugali käynnistivät foorumin kesäkuussa 2021 ja sen ensimmäinen täysistunto on määrä pitää myöhemmin tämän vuoden aikana.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Aaltosen valmistelemassa lausunnossa kannustetaan jäsenvaltioita osallistumaan aktiivisesti foorumiin, kehittämään kansallisia asunnottomuusstrategioita, joiden perustana on vahva asuntolähtöinen lähestymistapa, ja tunnustamaan paikallis- ja alueviranomaisten roolin pyrittäessä asunnottomuuden poistamiseen vuoteen 2030 mennessä.

Aaltonen muistutti, että asunnottomuus ei koske ainoastaan katuasunnottomia tai ensisuojissa asuvia, vaan myös ihmisiä, jotka joutuvat asumaan tilapäisesti sukulaisten tai tuttavien luona.

Hän pitääkin valitettavana, ettei asunnottomuudelle ole eurooppalaista määritelmää, ettei siitä ole saatavilla EU:n tasolla virallisia tietoja ja ettei sen torjumiselle ole asetettu määrällisiä tavoitteita.

– Asunnottomuus on moniuloitteinen ongelma, joka koskee EU:n kaikkia jäsenvaltioita. Se voidaan ratkaista tehokkaasti vain, jos käytössä on oikeanlainen politiikkayhdistelmä ja asuntolähtöisiä ratkaisuja, kuten asunto ensin -lähestymistapa, Aaltonen sanoo alueiden komitean tiedotteessa.

Aaltonen toteaa, että Suomi on ollut asunnottomuuden torjunnan eturintamassa ja ensimmäinen EU:n maa, jossa asunnottomien määrä on vähentynyt jyrkästi.

– Paikallis- ja alueviranomaiset ovat kaikkialla Euroopassa keskeisiä toimijoita tällaisten politiikkojen onnistuneessa toteuttamisessa, ja niille olisi annettava täydet mahdollisuudet panna ne täytäntöön, myös tarjoamalla riittävästi rahoitusta, Aaltonen sanoo.

– Samalla on valitettavaa, ettei asunnottomuudesta ole virallisia tietoja EU:n tasolla ja ettei sen vähentämiselle ole asetettu määrällistä tavoitetta Euroopan laajuisesti. Tämä on oleellista, jotta asunnottomuuden torjunnasta voidaan tehdä sosiaalipolitiikan painopiste Euroopan tasolla.

Aaltosen lausunnossa tuodaan esille EU:n tarjoamat rahoitusmahdollisuudet asunnottomuuden torjumiseksi. Tämä koskee erityisesti Euroopan sosiaalirahasto plussaa, Euroopan aluekehitysrahastoa ja elpymis- ja palautumistukivälinettä.

Alueiden komitea kehottaa Euroopan komissiota kiinnittämään erityistä huomiota asunnottomuuteen kaikissa EU:n politiikoissa ja ehdottaa, että talouspolitiikan EU-ohjausjakson puitteissa voitaisiin antaa maakohtaisia suosituksia asunnottomuudesta niille jäsenvaltioille, joissa asunnottomuus on kehittynyt sosiaaliseksi hätätilanteeksi.

Lausuntoluonnoksen mukaan paikalliset investoinnit kohtuuhintaiseen asumiseen ovat keskeinen väline asunnottomuuden ehkäisemisessä ottaen huomioon seuraukset, joita asuinalueiden keskiluokkaistumisella, asuntojen lyhytaikaisvuokrauksella matkailijoille ja sijoittajavetoisuudella on erityisesti kasvavissa kaupungeissa ja suurkaupunkialueilla.

Lausunto on määrä hyväksyä alueiden komitean täysistunnossa joulukuun alussa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*