Vuodenvaihteessa päättynyt Taloushallinnon runkoverkko –hanke (TARU) esittää, että kaikki Suomessa liikkuvat kuitit digitalisoitaisiin.

TARUn mukaan yritysten, kuntien ja valtion taloushallinnon digitalisointi mahdollistaisi Suomelle historiallisen tuottavuus- ja digiloikan, jossa pelkästään paperisista laskuista kuiteista luopumisen tuoma säästöpotentiaali on miljardiluokkaa.

Pelkästään valtionhallinto käsittelee 600 000 korttimaksukuittia ja noin 1,1 miljoonaa ostolaskua vuodessa. TARUn laskelman mukaan yhden kuitin digitalisointi tarkoittaisi 5-7 euron säästöä verrattuna paperikuitin käsittelyyn.

– Julkinen sektori voisi ottaa suunnannäyttäjän roolin ja täysdigitalisoida omat taloushallinnon ketjunsa, TARUn tiedotteessa sanotaan.

Mainos



– Valtio voisi lisäksi luoda rohkeita kannustimia yrityksille. Esimerkiksi vastaanottajan saama vähennysoikeus paperisen laskun loppusummasta kannustaisi yrityksiä siirtymään verkkolaskutukseen.

TARU-hankkeessa olivat mukana Administer Oy, Kunnan Taitoa Oy, Tieto Oyj ja Tikon Oy.

Jotta kuittien laajamittainen digitalisointi voi alkaa, tarvitaan yhtenäinen tapa tuottaa ja välittää kuitteja elektronisesti.

– Jos onnistumme tässä tehtävässä, voimme luoda Suomesta sähköisen taloushallinnon kärkimaan ja houkutella myös muita maita ulkoistamaan työtä Suomeen. Missään maassa ei vielä tuoteta kuitteja digitaalisessa ja rakenteellisesti yhtenäisessä muodossa, Fredrik Jansson Tieto Oyj:stä kertoo.

Tanskassa verkkolaskutus on ollut pakollista julkisen sektorin palvelun- ja tavarantoimittajille jo kymmenen vuoden ajan. Kuntia kannustettiin siirtymään verkkolaskutukseen vähentämällä verkkolaskutuksen tuoma säästöpotentiaali kuntien valtionosuuksista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*