Valtion pitää rahoittaa myös maakuntauudistuksen esivalmistelu, Anu Vehviläinen sanoo. (Arkistokuva: VNK/Laura Kotila)

Maakuntajohtajat ja maakuntauudistuksen muutosjohtajat näkevät valtiovarainministeriön budjettiesityksen nykyisellään vaarantavan sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun, koska esityksessä ei ole lainkaan rahoitusta uudistuksen esivalmistelulle.

Esivalmisteluvaiheen piti päättyä alun perin jo kesäkuun lopussa. Uudistuksen aikataulun muututtua esivalmistelu jatkuu pitkälle vuoteen 2018, mutta rahaa toistaiseksi tiedossa vain tälle vuodelle.

”Maakuntien omien arvioiden mukaan  sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun kustannukset ovat ajalla 1.7.-31.12.2017 yhteensä noin 22 miljoonaa euroa ilman ICT-kuluja. Uudistuksen valmistelun jatkamisen kannalta tämä taso on ehdoton vähimmäistaso myös keväällä 2018, jotta valmistelu voi jatkua”, viestissä sanotaan.

”Uudistuksen käynnistämisen siirtyminen vuodella eteenpäin tuo tarvittavaa lisäaikaa myös käytännön valmistelutyöhön maakunnissa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että esimerkiksi valmisteluun rekrytoitujen henkilöiden määrää voitaisiin vähentää, koska se tarkoittaisi töiden keskeyttämistä”, maakuntajohtajat muistuttavat.

Vehviläinen: Rahaa tulossa lisää

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., sanoo ymmärtävänsä hyvin maakuntajohtajien ja muutosjohtajien kannanoton.

Totta kai valtion pitää osallistua myös esivalmisteluun, Vehviläinen sanoo Kuntalehdelle.

– Ensi vuoden alku on esivalmistelua ja loppu on väliaikahallintoa. On tärkeää että valmistelu osallistuu molempiin, kuten osallistuu jo nyt esivalmisteluun.

Käytännössä edessä on budjettiriihtä varten tehtäviä teknisiä muotoiluja rahapotin käyttötarkoitukseen.

Vehviläisen mukaan käyttötarkoituksista on käytävä ilmi, että myös ensi vuonna on osoitettava rahaa esivalmisteluun.

Valtion budjettiesityksessä on ehdotettu 166 miljoonan euron summaa maakuntien hallinnon käynnistämiseen, palvelukeskusten perustamiseen ja ICT-muutostukeen.Vehviläinen totesi torstaina Kuntajohtajapäivillä pitävänsä esitettyä rahasummaa riittämättömänä.

Lähipäivinä on tarkoitus käydä ministeriöiden edustajien ja johtavien virkamiesten kesken läpi, kuinka paljon lisää rahaa tarvitaan.

– Summaa en osaa sanoa, mutta sen osaan sanoa, että budjettiosaston esitys on riittämätön.

Ylikarjula luottavainen

Olennaista olisi, että vuodelle 2017 myönnetyt rahat saataisiin joustavasti käyttöön, sanoo maakuntajohtjien puheenjohtaja, Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula.

Karjula oli allekirjoittanut maakuntajohtajien huolenilmauksen yhdessä Etelä-Karjalan muutosjohtajan Aija Tuimalan kanssa.

– Jos rahoja jää tänä vuonna käyttämättä, niitä pitäisi voida käyttää ensi vuoden puolella. Nyt eri rahoille asetetut ehdot ovat hyvin kankeita ja kaavamaisia, Ylikarjula sanoo.

Esimerkiksi osa tukirahoista on myönnetty kesäkuussa ja tarkoitettu käytettäväksi heinä-syyskuussa, ja tällaisella aikataululla rahojen käyttäminen on Ylikarjulan mukaan hankalaa.

Ensi vuoden rahantarve maakuntauudistuksen esivalmistelussa on joitakin kymmeniä miljoonia, Ylikarjula sanoo.

Maakuntien muutosjohtajat ovat joutuneet kuuluttamaan peruasioihin tarvittavan rahan perään pitkin vuotta. Alkuvuonna he näkivät jopa sote-uudistuksen uhattuna jos tukea ei tulisi. Kevään kehysriihessä hallitus päätti 58 miljoonan euron rahoituksesta vuodelle 2018 maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun ja toimeenpanon tukemiseen.

Tästä summasta 45 miljoonaa euroa oli tarkoitettu maakunnissa tapahtuvaan esivalmisteluun.

– Kehysriihessä sovitusta valmistelun perusrahoituksesta on ehdottomasti pidettävä kiinni, maakuntajohtajien kannanotossa sanotaan.

Ylikarjula sanoo huolesta huolimatta olevansa luottavainen rahoituksen järjestymisestä.

Aiheesta aiemmin:

Maakuntajohtajat vaativat välitöntä lupausta valmistelun rahoituksesta

Maakunta- ja muutosjohtajat ärähtivät: Rahoitusvaje uhkaa pysäyttää sote-uudistuksen käynnistämisen

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
0
JAKOA
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*