Kuva: Ville Miettinen
Maakuntien päätäntävalta muun muassa tehtäviensä rahoituksessa on herättänyt runsaasti keskustelua. (Kuva: Ville Miettinen)

Puolet kunnanvaltuutuista pitää maakuntien verotusoikeutta jossain määrin tarpeellisena tulevien maakuntien tehtävien rahoittamisen kannalta  Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) kyselyn mukaan.

KAKS lähetti kyselyn touko-kesäkuun taitteen tienoilla 7 902 valtuutetulle. Vastanneista 1 745 valtuutetusta runsas kolmannes (35 %) oli sitä mieltä, että maakuntien tehtävien rahoitukseen tarvitaan valtionrahoituksen ohella maakuntaverotusta.

Joka kuudes (16 %) arvioi, että tehtävät tulisi rahoittaa kokonaan maakuntaverolla.

Suurin osa (41 %) katsoi, että valtion tulee ottaa täysi vastuu rahoittamisesta. Kahdeksan prosenttia vastanneista ei osannut sanoa, mikä esitetyistä vaihtoehdoista on paras tehtävien rahoittamiseen.

Vahvimmin maakuntaveron käyttöä osittain tai kokonaan (vaihtoehtoina valtion budjettirahoitus ja maakuntavero tai pelkkä maakuntavero) kannattivat vasemmistoliiton (73 %), vihreiden (66 %), RKP:n (60 %) ja keskustan (56 %) valtuutetut.

Voimakkaimmin pelkän valtion tulo- ja menoarvion käyttämistä maakuntien tehtävien rahoittamisessa kannattivat kokoomuksen (55 %) ja perussuomalaisten (53 %) valtuutetut. SDP:n valtuutettujen kannat jakaantuivat: vajaa puolet (48 %) käyttäisi maakuntaveroa osana tai ainoana rahoituskanavana ja 44 prosenttia rahoittaisi maakuntia pelkästään valtion budjetin kautta.

Kysely lähetettiin valtuutetuille 24.5-12.6.2017. Vastausprosentti on 22. Tutkimuksen virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Maakuntien tehtävien rahoittaminen on herättänyt keskustelua pitkin uudistuksen valmistelua. Helmikuussa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., kertoi kannattavansa ainakin jonkinlaista verotusoikeutta ja huolehtivansa, että asia selvitetään. Vehviläisen mukaan selvitys voitaisiin tehdä parlamentaarisesti ja se voisi kestää vaalien yli.

Toukokuussa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina kertoi, että Kuntaliitto, Kuntarahoitus, Keva, KT Kuntatyönantajat ja Avanta ry ovat aloittaneet oman selvityksensä maakuntien verotusoikeudesta.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*