Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju sanoo, että maakuntien huoli rahoituksen riittävyydestä otetaan vakavasti.

Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakuntajohtajat sekä sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajat julkistivat perjantaina kannanoton, jossa ne valtiolta nopeita määrärahapäätöksiä, jotta valmistelu ei keskeydy kesäkuussa.

– Huoli on aiheellinen ja siihen pyritään hakemaan ratkaisuja. Kuntien ja kuntayhtymien tukeminen esivalmisteluvaiheen mahdollisesti jatkuessa edellyttää VM:n esityksen hyväksymistä lisäbudjetissa. Väliaikaisen toimielimen rahoituksen periaatteet ja minimirahoituspohja on tällä viikolla maakunnille ilmoitettu, jotta valmistelulle saadaan jatkuvuutta, Harju sanoo.

– Ajatuksenahan on ollut, että esivalmisteluvaiheen rahoituksesta huolehtivat ne toimijat, jotka ovat tuomassa toimintojaan maakuntaan, eli kunnat ja kuntayhtymät sekä valtion aluehallinto. Siksi odotamme ulkopuolelle jättäytyneiden maakuntien kuntatoimijoita voimakkaammin uudistuksen valmisteluun mukaan, Harju sanoo.

Pilottirahoituksen siirtoon maakuntien perustoimintojen valmisteluun Harju suhtautuu varauksella.

– Pilottikokeilun varat vaikuttavat runsailta suhteessa maakuntien pystytykseen, mutta on huomattava, että pilottikokeilujen avulla pystytään edesauttamaan myös maakuntien rakenteiden luomista kuten maakunnallisia sotekeskusyhtiöitä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä