Maakuntien liitot, MTK:n alueelliset liitot  ja maito-osuuskunnat vaativat lisää rahaa perusväylänpitoon maidonkeräilyn turvaamiseksi.

Maitotieraha-aloitteen mukaan rahoitus tulisi palauttaa vuoden 2010 tasolle. Sen päälle pitäisi tehdä 20 miljoonan euron vuosittainen lisäys kolmen vuoden ajaksi. Lisäys olisi kohdistettava vähäliikenteisen päällystetyn tieverkon ja soratiestön ylläpitoon. Rahoitus jaettaisiin maakuntien maidontuotantomäärien suhteessa.

– Merkittävä osa maamme maito- ja lihantuotannosta sekä metsävaroihin perustuvasta tuotannosta sijoittuu kahdeksan maakuntamme alueelle Itä-Suomeen, Keski-Suomeen ja Pohjanmaalle. Myös maakuntiemme raaka-aineisiin perustuva biotalous tarvitsee tuekseen toimivan liikennejärjestelmän. Siksi vähäliikenteisen maantiestön ja yksityistien kunnosta on huolehdittava nyt ja tulevaisuudessa paremmin, todetaan eduskuntaryhmien puheenjohtajille keskiviikkona luovutetussa aloitteessa.

Avustustason palauttaminen 15 miljoonaan euroon mahdollistaisi yksityisteiden kunnostuksia noin 1500 kilometrin matkalla.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Aloitteen allekirjoittajat esittävät, että tieverkon merkittävyyttä ja kunnostustarpeita tarkasteltaisiin tulevaisuudessa nykyistä enemmän elinkeinopoliittisten vaikutusten perusteella.

– Harvaanasutuilla alueilla työmatkaliikenteen tarpeet eivät ole niin suuret, mutta täältä lähtee maito- ja lihatuotteet koko Suomen ja ulkomaan viennin tarpeisiin. Samaan aikaan tänne on siirtymässä yhä raskaampaa ja monipuolisempaa biotalouden ja luonnonvaratalouden teollisuutta, sanoo Pohjois-Savon maakuntajohtaja Jussi Huttunen.

Maakuntien liitoista aloitteessa ovat mukana Etelä-Pohjanmaan liitto, Keski-Pohjanmaan liitto, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Kainuun liitto, Pohjois-Savon liitto, Keski-Suomen liitto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Etelä-Savon maakuntaliitto.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*