Erot Helsingin ja muun Suomen välillä ovat supistuneet. (Kuva: Ville Miettinen)

Koko Suomen tulevaisuus on yhä enemmän Helsingin seudun kuntien vastuulla. Perheet, päiväkodit ja koulut kantavat tästä vastuusta osansa.

Helsingin seutu on kasvanut nopeammin kuin naapurinsa Tukholman seutu.

Helsingin seutu ei kuitenkaan enää erotu monissa yhteiskunnallisesti merkittävissä asioissa yhtä selvästi muusta maasta kuin vielä viime vuosituhannen lopulla. Tilastokeskuksen aineistot väestön koulutuksesta, työllisyydestä ja huoltosuhteesta osoittavat, että erot Helsingin seudun ja muun maan välillä ovat supistuneet.

Yhdessä asiassa Helsingin seutu on vahvistanut kansainvälisen metropoliseudun ominaislaatuaan: kahtena viime vuosikymmenenä kansainvälisen väestön osuudessa ero muuhun maahan on kasvanut. Suomen ulkomaalaistaustaisesta väestöstä yli puolet asuu Helsingin seudulla.

Helsingin seudun lukujen lähestyminen koko maan keskiarvoja voi johtua siitä, että seudulla on koko Suomen väestöstä jo niin suuri osa. Tämä ei kuitenkaan ole tärkein selitys.

Helsingin seudusta on tullut muuhun maahan verrattuna paljon tavallisempi kuin stadilaiset itse uskovat tai maakunnissa tiedetään.

Lue lisää Kuntalehdestä 7/2015 (ilm. 11.6.)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*