Anu Vehviläinen iloitsi siitä, että Uudellamaalla on päästy hitaan alun jälkeen hyvään vauhtiin maakuntauudistuksen valmistelussa. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., vaatii perustettavien maakuntien valmisteluun riittävää rahoitusta.

Vehviläinen nosti asian esiin puheenvuorossaan Kuntajohtajapäivillä Vantaalla. Hallituksen tuoreessa budjettiesityksessä on varattu 166 miljoonan euron määrärahaa maakuntien hallinnon käynnistämiseen, palvelukeskusten perustamiseen ja ICT-muutostukeen.

– Se on mielestäni riittämätön, Vehviläinen sanoi summasta.

Tarkkaa summaa siitä, mitä valmisteluun hänen käsityksensä mukaan tarvitaan, ministeri ei halunnut arvioida. Hän kuitenkin korosti, että valtion on otettava rahoitusvastuu valmistelusta ja väliaikaishallinnosta.

– Maakuntien tähänastisen valmistelun eritahtisuus on johtunut alueiden erilaisesta suhtautumisesta omaehtoiseen ja -kustanteiseen valmisteluun. Hallituksen keskeisimmän reformin valmistelua ja eteenpäin vientiä ei enää voi jättää kuntien vapaaehtoisuuden varaan. Valtion on osoitettava riittävä rahoitus uudistuksen valmistelun, täytäntöönpanon ja voimaantulon varmistamiseksi, Vehviläinen sanoi.

Vehviläinen muistutti, että keskikesällä tehty päätös maakuntauudistuksen voimaantulosta vuotta aiottua myöhemmin eli 2020 alusta muuttaa myös rahoitussuunnittelua. Hallitus ei ollut rahoitussuunnittelussa valmistautunut siihen, että uudistus ei tulekaan voimaan 2019, ministeri sanoi

– Alueellisen rahoituksen turvaaminen edellyttää tarkentavia päätöksiä hallituksen linjattua 2020 voimaan tulosta.

– Rahoitusmuutoksia käsitellään elokuun lopussa budjettiriihessä, Vehviläinen sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*