Kuva: Kari Långsjö
Sote-konsultti Jouko Luukkosen väitöskirjan tutkimuskohteena olivat vuoden 2017 alussa käynnistyneiden maakunnallisten sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymien syntyprosessit. Etenkin Etelä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla maakunnallisen soten perustamisen motiivina oli oman keskussairaalan ja maakuntastatuksen puolustaminen, olivathan ne maakuntia, joiden kohtaloa arvuuteltiin, kun hallitukset pallottelivat maakuntien lukumäärällä. - Kaikissa kolmessa maakunnassa ajateltiin, että ne pystyvät vahvistamaan omaa asemaansa toimimalla ennakoivasti ja olemalla esimerkkinä muulle maalle, Luukkonen sanoo. Sote-yhtymien rakentaminen oli kuntavetoista, ja erityisen painavaa oli keskuskaupunkien ja niiden johtajien vaikutus.

Kun Jouko Luukkonen kuunteli puoluejohtajien paneelia syyskuussa Kuntamarkkinoilla, yksi asia kävi hänelle selväksi: sote-palvelut kootaan Suomessa ennemmin tai myöhemmin maakunnallisiksi, kävipä nykyisessä hankkeessa kuinka hyvänsä …

Mahtavaa, että olet kiinnostunut Kuntalehden tuottamasta jutusta. Olethan jo tilaaja?

Tilaamalla Kuntalehden digipalvelun saat rajoittamattoman pääsyn palvelun sisältöön. Kirjaudu sisään tai tilaa digipalvelu.