Kuva: Kari Långsjö
Sote-konsultti Jouko Luukkosen väitöskirjan tutkimuskohteena olivat vuoden 2017 alussa käynnistyneiden maakunnallisten sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymien syntyprosessit. Etenkin Etelä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla maakunnallisen soten perustamisen motiivina oli oman keskussairaalan ja maakuntastatuksen puolustaminen, olivathan ne maakuntia, joiden kohtaloa arvuuteltiin, kun hallitukset pallottelivat maakuntien lukumäärällä. - Kaikissa kolmessa maakunnassa ajateltiin, että ne pystyvät vahvistamaan omaa asemaansa toimimalla ennakoivasti ja olemalla esimerkkinä muulle maalle, Luukkonen sanoo. Sote-yhtymien rakentaminen oli kuntavetoista, ja erityisen painavaa oli keskuskaupunkien ja niiden johtajien vaikutus.

Kun Jouko Luukkonen kuunteli puoluejohtajien paneelia syyskuussa Kuntamarkkinoilla, yksi asia kävi hänelle selväksi: sote-palvelut kootaan Suomessa ennemmin tai myöhemmin maakunnallisiksi, kävipä nykyisessä hankkeessa kuinka hyvän...

Haluatko lukea enemmän? Kirjaudu sisään tilaajatunnuksillasi, tai tartu tarjoukseen ja tilaa tästä Kuntalehti kuukaudeksi maksutta!

Ensimmäinen kuukausi on ilmainen, jonka jälkeen saat kolme kuukautta tarjoushintaan yhteensä 19,90 €.

Voit perua tilauksen tarjousjakson päättyessä tai antaa sen jatkua normaalihintaisena. Tilaus jatkuu automaattisesti, ellei sitä peruta.

Kuntalehden digitilaajana saat pääsyn kaikkiin verkkosisältöihin, tähtijuttuihin sekä kattavaan näköislehtiarkistoon.

Haluatko uppoutua uutisiimme myös ilman päätelaitteita? Täydennä tilaustasi printillä! Tilaa printtilehti osoitteessa kuntalehti.fi/tilaa