Kuva: Kari Långsjö
Sote-konsultti Jouko Luukkosen väitöskirjan tutkimuskohteena olivat vuoden 2017 alussa käynnistyneiden maakunnallisten sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymien syntyprosessit. Etenkin Etelä-Savossa ja Keski-Pohjanmaalla maakunnallisen soten perustamisen motiivina oli oman keskussairaalan ja maakuntastatuksen puolustaminen, olivathan ne maakuntia, joiden kohtaloa arvuuteltiin, kun hallitukset pallottelivat maakuntien lukumäärällä. - Kaikissa kolmessa maakunnassa ajateltiin, että ne pystyvät vahvistamaan omaa asemaansa toimimalla ennakoivasti ja olemalla esimerkkinä muulle maalle, Luukkonen sanoo. Sote-yhtymien rakentaminen oli kuntavetoista, ja erityisen painavaa oli keskuskaupunkien ja niiden johtajien vaikutus.

Kun Jouko Luukkonen kuunteli puoluejohtajien paneelia syyskuussa Kuntamarkkinoilla, yksi asia kävi hänelle selväksi: sote-palvelut kootaan Suomessa ennemmin tai myöhemmin maakunnallisiksi, kävipä nykyisessä hankkeessa kuinka hyvän...

Mahtavaa, että olet kiinnostunut Kuntalehden tuottamasta jutusta. Olethan jo tilaaja?

Tilaamalla Kuntalehden digipalvelun saat rajoittamattoman pääsyn palvelun sisältöön. Kirjaudu sisään tai tilaa digipalvelu.