Kuva: Laura Oja
- On aitoja huolia siitä, että kaupungistumiseen liittyy ongelmia. Kaupungistumisesta voi silti olla hyötyä koko maalle, kaupunkitaloustieteen apulaisprofessori Tuukka Saarimaa sanoo.

Kaupunkitaloustieteen apulaisprofessori Tuukka Saarimaa maksaisi sairaanhoitajille Helsingissä nykyistä korkeampaa palkkaa mieluummin kuin rakentaisi lisää kaupungin vuokra-asuntoja.

Pääkaupunkiseudulle vaaditaan usein kohtuuhintaisia asuntoja, jotta pienipalkkaisiinkin töihin saataisiin muualta työvoimaa. Saarimaa muistuttaa, että silloin vaaditaan useimmiten kaupungin vuokra-asuntoja tai ARA-asuntoja.

– Se ei ole ratkaisu asumisen kalleusongelmaan, koska niitäkin on aina tietty määrä. Kaikki eivät pääse niihin.

Hän nostaa kuntatyöntekijöistä hyväksi esimerkiksi sairaanhoitajat.

– Meillä on kaksi tapaa parantaa helsinkiläisten sairaanhoitajien tilannetta. Toinen on se, että maksetaan kaikille heistä korkeampaa palkkaa, jolla heillä on mahdollisuus asua Helsingissä paremmin. Toinen on se, että rakennettaisiin kaupungin vuokra-asuntoja, jotta vuokrat Helsingissä alenisivat ja sairaanhoitajilla olisi vuokran jälkeen enemmän rahaa käytettävissään.

Saarimaan mukaan jälkimmäisessä vaihtoehdossa kaikki sairaanhoitajat eivät saisi sittenkään kaupungin vuokra-asuntoja, vaan joutuvat maksamaan kalliita markkinavuokria.

– Palkankorotus on reilumpi tapa kuin antaa markkinavuokraa halvempia asuntoja joillekin.

Kun kunta vuokraa asuntoja markkinahintoja alemmilla hinnoilla, Saarimaan mielestä se on vuokraamista ”alihintaan”.

– Se ei kuitenkaan näy missään budjeteissa. Monet ihmiset luulevat, että kunta ei käytäkään rahaa mihinkään, vaikka se on samalla tavalla rahankäyttöä kuin vuokrata yhteistä omaisuutta joillekin alihintaan.

Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa (VATT) aiemmin työskennellyt Saarimaa nimitettiin viime kesänä täysin uuteen virkaan, kaupunkitaloustieteen apulaisprofessoriksi Aalto-yliopistoon ja Helsinki Graduate School of Economicsiin.

Professuurin lahjoittivat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit sekä Kuntaliiton Suomen Kuntasäätiö, Keva ja Kuntarahoitus.

Lue koko haastattelu tuoreesta Kuntalehdestä (ilm. 14.2.).

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*