Kokeilunpaikka.fi-alustalta löytyy, haasteita, ideoita ja ehdotuksia. (Kuvakaappaus)

Myös julkisen sektorin puolella olisi tärkeää löytää uskallusta heittäytyä kokeiluihin uusien yhteistyömuotojen kautta, sanoo sijoittaja, pelialan ammattilainen Peter Vesterbacka.

Vesterbacka on ollut taustavaikuttajana eilen lanseeratun Kokeilunpaikka.fi-alustan kehityksessä.

Alustan on tarkoitus saattaa yhteen pienten kokeilujen ideat ja sijoittajat ja sitä kautta edistää kokeilukulttuuria muun muassa yhdistelemällä esimerkiksi joukkorahoitusta perinteiseen tutkimus- ja kehittämisrahoitukseen.

Uudenlaisen paikkakunta- ja sektorirajat ylittävää alustaa ovat kehittäneet valtioneuvoston kanslia ja suomalainen kokeilijayhteisö.

Hallitus asetti viime viikolla puoliväliriihessä tavoitteeksi, että Suomi on maailman paras innovaatio- ja kokeiluympäristö vuoteen 2025 mennessä. Tavoite on kova, ja se on hyvä, sanoo Vesterbacka.

– Suomessa ei ole uskallettu asettaa tavoitteita. Pitää uskaltaa, pitää olla tavoitteita, hän sanoi Kokeilunpaikka.fi-alustan lanseeraustilaisuudessa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., muistuttaa, että tavoitteen toteuttamiseen tarvitaan konkreettisia toimia.

– Digitaalinen alusta, joka yhdistää ideoijat, kokeilijat, sparraajat, rahoittajat ja käyttäjät toiminnallisesti yhteen on juuri tällainen, Vehviläinen sanoo.

Uudella alustalla voi kertoa ideansa ja tehdä siitä kokeiluehdotuksen, saada palautetta ja edetä kokeiluun verkoston tukemana. Osallistua voi jättämällä haasteen eli ratkaistavan ongelman yhteisön pureskeltavaksi.

Kokeilunpaikka.fi-alustalta löytyy jo eräitä kuntien kokeiluja, kuten Kuusamon työllistämiseen liittyvä kokeilu, jossa kunnan maksama työmarkkinatuen kuntaosuus maksetaan suoraan työllistävälle työnantajalle.

Työnantaja voi olla kuka ja mikä tahansa Suomessa toimiva yritys, yhdistys, järjestö, kunta, julkinen laitos, yksityinen henkilö tai kotitalous, joka työllistää kunnan maksuvelvollisuuden piirissä olevan henkilön työssäoloehtoa täyttävään työhön. Avustusta maksetaan työssäoloehdon täyttymiseen asti.

”Tavoitteena on saada kunnan pitkäaikaistyöttömät heti palkkatyöhön, ja pienentää kunnan maksamaa ’passiivimaksua’ mahdollisimman yrittäjäystävällisesti, oikea-aikaisesti ja olemattomalla byrokratialla. Kokeilu auttaa työnhakijaa, työnantajaa ja kuntaa aiheuttamatta turhia kustannuksia millekään osapuolelle”, haastetta kuvaillaan.

VNK:n erityisasiantuntijan Johanna Kotipellon mukaan OECD on tuoreessa koonnissaan nostanut Kokeilunpaikka.fi:n yhdeksi julkisen sektorin kiinnostavimmista innovaatioista.

– Laajasti tarkasteltuna Kokeilun paikka onkin paitsi yhteiskunnallisten innovaatioiden myös demokratian väline. Se avaa ruohonjuuritason aloitteille mahdollisuuden muuttaa yhteiskunnan rakenteita, Anu Vehviläinen näkee.

Kokeilun paikan ensimmäinen rahoitushaku avataan toukokuun lopussa. Kohteena ovat kiertotalouteen liittyvät kokeilut.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä