Suomalaiset perheet hakevat entistä enemmän avustuksia, kertoo Pelastakaa Lapset ry.

Yhdistyksen saamien avustushakemusten määrä on lisääntynyt koko maassa. Yhdistyksen mukaan se kielii perheiden pitkittyneistä talousvaikeuksista: lähes 15 prosenttia suomalaisista lapsista elää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä.

Yleisimmät syyt hakea avustuksia ovat yksinhuoltajuus, huoltajan sairastuminen ja työttömyys. Yhden huoltajan taloudet ovat heikoimmassa asemassa.

Niiden tulot ovat keskimäärin noin 75 prosenttia muiden lapsiperhetalouksien tuloista.

Myös muuta kuin suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvat lapsiperheet ovat yliedustettuja köyhien lapsiperheiden joukossa.

Maahanmuuttajaperheiden selviytymistä vaikeuttaa kielitaidon puute, joka johtaa taloudellisiin ongelmiin. Usein lapset joutuvat tulkeiksi ja ottamaan vastuuta perheen selviytymisestä.

– Vähävaraisuus ja siitä johtuvat syrjään jääminen, kiusaaminen ja yksinäisyys ovat lisääntyneet, Pelastaa Lapset ry:n kotimaan ohjelman johtaja Riitta Hyytinen sanoo yhdistyksen tiedotteessa.

– Osalta lapsista puuttuu mahdollisuus kehittyä kykyjensä mukaisesti. Asuinalueet jakautuvat ja koulut profiloituvat tämän kehityksen seurauksena. Lasten sosiaaliset suhteet ja yhteisöt kapenevat, ylisukupolvinen köyhyys ja erilaistuminen lisääntyy.

Hallituksen uudistukset vuosina 2015–2018 ovat kurjistaneet pienituloisten lapsiperheiden taloutta, arvioi Suomen sosiaali ja terveys ry, SOSTE.

Hallituskauden leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat lisänneet ja pitkittäneet pienituloisten kotitalouksien riippuvuutta toimeentulotuesta.

Lue myös: Nousukaudella syntyminen ei tuo kaikille onnea – Tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten pahoinvointi on lisääntynyt

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*