Arkistokuva: Ville Miettinen

Porin kaupunki laajentaa sähköistä asiointia maksullisiin palveluihin. Jatkossa verkkokaupassa voi maksaa tapahtumien osallistumismaksuja ja ostaa kulttuuripuolen tuotteita.

Verkkokaupassa voi esimerkiksi ilmoittautua kaupungin järjestämiin tapahtumiin, kuten Pyhäinpäivän hautausmaakierrokselle , unitekniikkakursseille ja Pori Sinfoniettan kamarikonserttiin. Myynnissä on myös muun muassa julisteita, tekstiilejä ja vanhoja valokuvia.

– Kaupan tarjonta laajenee ja muuttuu jatkuvasti. Kohta saadaan myyntiin vuoden 2020 kalastusluvat kaupungin omistamille vesialueille, sanoo Porin kaupungin ICT-yksikön pääsuunnittelija Teija-Leena Wass.

Porin kaupungin yhteinen mobiilimaksamisen ratkaisu ei jää verkkokauppaan. Mobiilimaksamisen ratkaisu on automatisoinut kaupungin taloushallinnon prosessit. Esimerkiksi museossa tehty osto näkyy heti seuraavana päivänä tulona kaupungin kirjanpidossa.

– Kaupunkilaiset puolestaan voivat hoitaa verkossa moniin eri toimialoihin liittyviä maksuja. Kansalaisopiston kurssimaksun on jo pitkään voinut maksaa verkossa ilmoittautumisen yhteydessä. Myös kirjaston myöhästymismaksut ja venepaikan varausmaksut onnistuvat sähköisesti.

Ensi vuoden puolella Pori lähtee pilotoimaan mobiilimaksua myös koulujen välipalamyyntiin.

– Kaupungin tavoitteena on tuoda palveluita kaikkien kuntalaisten saataville ja samalla minimoida kalliiksi tuleva laskuttaminen ja käteisen rahan käsittely, sanoo Wass.

Porin kaupungilla ei ole laskelmia siitä, paljonko kaupunki säästää, kun yhä suurempi määrä palveluita siirtyy verkossa maksettaviksi. Joka tapauksessa maksujen periminen kassalla tai jälkikäteen laskuttamalla tulevat kaupungille sähköiseen maksamiseen verrattuna kalliiksi.

Kaikkien kaupungin toimialojen palveluita ei kuitenkaan kovin helposti saa siirrettyä verkkomaksun piiriin. Wassin mukaan suurin säästö saataisiin, jos sosiaali- ja terveyspuolen palvelujen maksaminen siirtyisi nettiin. Tämä näyttää kuitenkin vielä kaukaiselta, ja vaatisi paljon yhteistyötä eri tahojen välillä. Toistaiseksi kaikki Porin sote-palvelujen maksut hoidetaan laskuttamalla.

Kaupunki ei ole käynyt neuvotteluja sähköisen maksamisen laajentamisesta sote-palveluihin. Alun perin sote-puoli jätettiin uudistuksen ulkopuolelle muun muassa siksi, ettei tiedetty, mitä sote-uudistuksen kanssa tapahtuisi.

– Nyt on ehkä aika miettiä uudestaan, Wass sanoo.

 

Avatar
Matilda Jokinen
matilda.jokinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*