Helsingin Kruunuvuorenrantaan tulee asuntoja 11 000 ihmiselle. (Havainnekuva: uuttahelsinkiä.fi)

Pellervon taloustutkimuksen PTT:n asuntomarkkinaennusteessa kiirehditään maankäytön ja rakentamisen sääntelyn väljentämistä. Esimerkkeinä mainitaan kaavojen autopaikkoja, keskimääräisiä asuntokokoja ja talokorkeuksia koskevat rajoitukset.

Ennusteen mukaan asuntojen hintojen ja vuokrien nousu jatkuu, ja vetureina toimivat kasvavat kaupungit. Asuntokaupan vilkastuminen keventää paineita vuokramarkkinoilla.

Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria. Taantuvilla paikkakunnilla asuntojen hintojen ennakoidaan laskevan.

Koko maan tasolla vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat ennusteen mukaan 1,8 prosenttia, uudet ja vanhat vapaarahoitteiset vuokrat 2,4 ja ARA-vuokrat 2,0 prosenttia.

MainosEnnusteessa kehotetaan lisäämään tonttimaan tarjontaa. Kuntia kannustetaan kaavoittamaan alueilla, joihin kysyntä kohdistuu.

Pienten asuntojen kysyntä kasvaa yhä

PTT:n Asuntoennusteen erityisteemana on tänä vuonna pienten asuntojen markkinat. PTT:n mukaan pienten asuntojen kysyntä jatkuu suurena, koska yhden hengen asuntokuntien määrä jatkaa kasvuaan. Taustalla on se, että nuoret muuttavat yhä aiemmin omilleen, ja toisaalta yksinasuvien vanhusten määrä nousee.

– Rakennuttajille pitäisi antaa enemmän vapautta punnita, millaisille asunnoille on kysyntää ja rakentaa sitten niitä, PTT:n ekonomisti Antti Kekäläinen sanoo.

PTT:n ennusteen ovat rahoittaneet Ympäristöministeriö, ARA, Kiinteistöliitto, RAKLI, Rakennusteollisuus, Tampereen kaupunki ja Kuntarahoitus.

Ennuste on kokonaisuudessaan saatavissa PTT:n kotisivuilta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*