Emme yritä muuttaa maahanmuuttajia närpiöläisiksi, mutta yritämme ymmärtää ja oppia heidän kulttuuriaan, Närpion kaupunginjohtaja Hans-Erik LIndqvist sanoo. (Kuva: Mikko Lehtimäki)

Pohjoispohjalainen Pudasjärvi tavoittelee Pohjanmaan rannikolla sijaitsevan Närpiön kaltaista ulkomaalaispolitiikkaa. Maahanmuuttajien määrään halutaan huimaa kasvua.

– Maahanmuuttotaustaisten asukkaiden tavoitemääräksi on asetettu kymmenen prosenttia väestöstä, kun nyt heitä on noin kaksi prosenttia, Pudasjärven kaupunginjohtaja Tomi Timonen kertoo Kuntalehdelle.

Joka kymmenen närpiöläinen on ulkomaalaistaustainen. Yrityksillä on työvoimaa, koulut säilyvät ja kaupungin talous on ylijäämäinen.

Ikääntyvä Närpiö ei olisi selvinnyt kasvavasta työvoimatarpeesta ilman ulkomaalaisia. Thaimaalainen Phimsen Johanson lajittelee kurkkuja Osuuskunta Närpiön Vihanneksen pakkaamossa. (Kuva: Mikko Lehtimäki)

Timonen uskoo, että maahanmuuttajien avulla Pudasjärvi voi oikaista ikääntymisen ja alenevan väestönkehityksen. Maahanmuuttajien ansiosta Närpiön vanhusvoittoinen väestö on selvästi nuorentunut.

Mainos– Ei pienellä maaseutupaikkakunnalla pitäisi mennä näin hyvin, sanoo Närpiön kaupunginjohtaja Hans-Erik Lindqvist.

Närpiö oli ensimmäinen suurkaupunkialueen ulkopuolinen kunta, joka otti vastaan pakolaisia.

Lue lisää torstaina ilmestyvästä Kuntalehdestä.

Tapio Mainio

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*