Helsingin lisäksi kokeilussa ovat kaupungeista mukana Kauniainen, Espoo, Vantaa ja Lahti. Kuva: Ville Miettinen

Pääkaupunkiseutu ja Lahti toimivat testialueena Sitran Smart&Clean –säätiön hankkeessa, jossa luodaan puhtaisiin ja älykkäisiin ratkaisuihin perustuvia liiketoimintamahdollisuuksia.

Ratkaisut liittyvät muun muassa liikenteeseen, ruokaan, asumiseen ja energiaan. Työn tuloksena seudulle syntyy asukkaiden ja yritysten arkeen soveltuvia tuotteita ja palveluita.

Uudella yhteistyömuodolla tavoitellaan uusia innovaatioita, kasvua ja työpaikkoja.

– Projekteissa syntyy ratkaisuja, joita yritykset tarjoavat kaupungistuvan maailman ongelmiin. Tällaisen yhteistyömallien pitää nousta Suomen innovaatiotoiminnan kärkeen, jotta pystymme vastaamaan muuttuviin globaaleihin haasteisiin, sanoo Sitran yliasiamies Mikko Kosonen.

Tavoitteena on, että pääkaupunkiseutu ja Lahti tarjoavat parhaat ratkaisut maailman kaupunkien haasteisiin ja toimivat näyteikkunana suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille.

Uudessa säätiössä ovat mukana kumppaneina Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa ja Lahti, yritykset, valtio sekä Uudenmaan liitto. Säätiön toiminta-aika on viisi vuotta.

Kyseessä ei ole perinteinen rahoitusta jakava säätiö, vaan taho, joka yhdistää yksityiset ja julkiset toimijat – niin kaupungit, yritykset, asukkaat kuin tiedemaailmankin. Näiden toimijoiden kanssa säätiö tuottaa projektikokonaisuuksia, joista syntyy muun muassa uusia ratkaisuja, tuotteita ja palveluja muun muassa liikkumiseen ja asumiseen. Samalla syntyy vientikonsepteja.

Vantaa aikoo kokeilla yhteisötyötä Aviapoliksen ja lentokentän alueen kehittämisessä.

– Aviapolis toimii erinomaisena kokeilu- ja referenssialueena fiksuille ja puhtaille kokeiluille, sanoo Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen.

Lahti puolestaan tuo säätiön toimintaan mukaan yritysten ja kaupungin ympäristöosaamisen, kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta kertoo.

– Kaupunkikehittämisessä Lahti on ympäristöosaajana pääkaupunkiseudun luonteva yhteistyökumppani, aktivoimme erityisesti pk-yrityksiä.

Miettinen Ville
Miettinen Ville
ville.miettinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*